VIDEO Focar de infecţie în Parcul Cloşca. Şobolanii se plimbă nestingheriţi printre copiii care se joacă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Astfel de sesizări au fost înregistrate şi în 2014 la DSP Galaţi. Foto: Adevărul
Astfel de sesizări au fost înregistrate şi în 2014 la DSP Galaţi. Foto: Adevărul

Medicii atrag atenţia şi spun că şobolanii pot transmite boli periculoase. În acelaşi timp, municipalitatea încearcă să îndepărteze gunoaiele aruncate de unii gălăţeni în râpa din imediata apropiere a parcului, iar mai apoi să stârpească şobolanii prin deratizare.

Imaginile au fost filmate în Parcul Cloşca din Galaţi, un loc unde foarte mulţi copii vin să se joace. Părinţii şi bunicii micuţilor ne-au confirmat la rândul lor că de nenumărate ori au văzut cum şobolanii mişunau nestingheriţi chiar şi lângă leagănele şi toboganele copiilor.

„Am văzut de multe ori şobolani în acest parc. Ne e frică, dar nici nu avem unde să ne ducem copiii în altă parte”, a spus Ancuţa Fuică, o doamnă venită cu nepoţica în parc.

O altă femeie ne-a povestit îngrozită că într-o zi a văzut pe aleile parcului un şarpe.

„Zilele trecute am văzut un şarpe mare, chiar lângă mine. Era ziuă. A traversat parcul şi a intrat în iarbă. Mi-am luat nepoţica în braţe şi am fugit”, a spus o altă bunică.

Cu toate că lista bolilor transmise de şobolani este interminabilă, oamenii care locuiesc în zonă spun că vor continua să vină în parc deoarece nu au alte opţiuni.

Parc din Galaţi, împânzit de şobolani

„Sunt riscuri mari pentru sănătate. După cum se ştie şobolanii sunt vectori pentru anumite afecţiuni cum ar fi leptospiroza sau trichineloza, afecţiuni care au potenţial letal dacă nu sunt depistate la timp. Problema aceasta cu şobolanii din parcul Cloşca este destul de veche. La Direcţia de Sănătate Publică există şi acum, au existat şi în anul din urmă plângeri. Toate acestea au fost transmise Primăriei Galaţi spre rezolvare, care ne-a transmis că va lua măsurile de deratizare, dar că încă nu are procedurile de achiziţionare soluţionate“, a declarat doctorul Valentin Boldea, DSP Galaţi.

Vinovaţi de această situaţie, spun reprezentanţii Primăriei, sunt cei care aruncă nestingheriţi deşeuri în apropierea parcului.

„În Parcul Cloşca este o situaţie specială, dată fiind proximitatea acestuia cu râpa şi păduricea de acolo. Am început prin a face salubrizarea zonei, pentru că cetăţenii aruncă acolo absolut orice, de la saltele până la cauciucuri şi linoleum. Apoi vom trece la deratizare, când vom finaliza toate procedurile şi vom avea toate avizele pentru această activitate”, a explicat Emanuela Turcu, purtător de cuvânt în cadrul Primăriei Galaţi.

Dacă Primăria nu va rezolva problema, Garda de Mediu va aplica amenzi.

Şi anul trecut, Direcţia de Sănătate Publică a primit din partea cetăţenilor sesizări privind prezenţa şobolanilor în Parcul Cloşca.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite