Teatru din Galaţi, renovat cu fonduri prin PNRR. Suma uriaşă obţinută de Primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa: Primăria Galaţi
Sursa: Primăria Galaţi

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” este prima instituţie de cultură din oraşul Galaţi care va primi fonduri PNRR pentru renovare.

Autorităţile locale au anunţat că a fost semnat contractul de finanţare pentru renovarea integrată a clădirii Teatrului Dramatic „Fani Tardini”. Este vorba despre un contract în valoare de 15.103.631 de lei, finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„Pentru acest obiectiv, prin proiect sunt prevăzute următoarele: lucrări de consolidare seismică a clădirii, lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă, lucrări de reabilitare a sistemului de încălzire şi de furnizare a apei calde de consum, instalarea unor echipamente alternative de producere a energiei electrice, utilizarea surselor regenerabile de energie, lucrări de modernizare a sistemelor de climatizare, modernizarea instalaţiilor de iluminat, sisteme inteligente de umbrire pentru sezonul cald; echiparea cu staţii de încărcare pentru maşini electrice”, au transmis reprezentanţii Primăriei Galaţi.

Până la această dată, Primăria municipiului Galaţi a depus pentru finanţare prin PNRR un număr de 65 de proiecte, în valoare totală de 85.824.572 euro. Astfel, 36 de proiecte vizează renovarea energetică a clădirilor publice (şcoli, grădiniţe, spitale, fostele cinematografe „Ţiglina”, „Dacia” şi „Flacăra” etc.), şapte proiecte au în vedere renovarea integrată a clădirilor publice (Palatul Simion Gheorghiu, Teatrul Dramatic etc.), iar 16 privesc renovarea clădirilor rezidenţiale (blocuri de locuinţe). 

De asemenea, s-a mai depus câte un proiect pentru: achiziţia a 20 de autobuze electrice, extinderea sistemului de management integrat al traficului; amplasarea a 25 de staţii de reîncărcare, actualizarea Planului Urbanistic General al municipiului Galaţi, precum şi două proiecte privind construirea de creşe. 

S-a obţinut până acum finanţarea pentru actualizarea Planului Urbanistic General al municipiului Galaţi (769.930 euro) şi renovarea integrată a Teatrului Dramatic „Fani Tardini” (3.651.110 euro)

Istoria clădirii Teatrului Dramatic din Galaţi

Lucrările la actuala clădire a Teatrului Dramatic din Galaţi, cunoscută în vremea de atunci sub numele de Sala "V.A. Urechia", au început în 1924 şi s-au terminat în 1941. Proiectul a fost conceput în Italia, iar constructorul a fost adus de la Roma.

În 1949, comitetul provizoriu al comunei urbane Galaţi emite Ordinul nr. 3033, prin care se prevedea înfiinţarea Teatrului Galaţi-Brăila, care a funcţionat doar în Brăila. De la 1 septembrie 1955, începe funcţionarea Teatrului de Stat Galaţi, prin Hotarârea Consiliului de Miniştri nr. 2003, din 16 septembrie 1955.

Primul spectacol al teatrului a fost "Preludiul", în 14 aprilie, în sala Orchestrei Simfonice de Stat (devenită mai târziu Sala Teatrului Muzical "Nae Leonard"). Primul spectacol în actuala sală a teatrului a fost piesa "D'ale carnavalului", pe 30 decembrie 1956.

Din anul 1973, Teatrul de Stat primeşte denumirea de Teatrul Dramatic Galaţi.

În 2000, Teatrul Dramatic Galaţi devine Teatrul Dramatic "Fani Tardini" Galaţi, în amintirea actriţei care, la 1887, dădea un spectacol de binefacere pentru a-l ajuta pe Mihai Eminescu.

Vă recomandăm şi:

A educat copii, acum are grijă de tradiţii: „Despre iile României va vorbi omenirea“

Pandemia omoară tradiţiile. Festivalul Scrumbiei de la Galaţi, anulat pentru al doilea an consecutiv

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite