Staţie de lansare a rachetelor antigrindină în cel mai mare bazin legumicol din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instalaţie de lansare a rachetelor antigrindină FOTO arhivă Adevărul
Instalaţie de lansare a rachetelor antigrindină FOTO arhivă Adevărul

Staţia ce urmează să fie înfiinţată în localitatea gălăţeană Matca va fi coordonată printr-un sistem integrat de comunicaţii şi informatică pentru intervenţii active în atmosferă cu ajutorul unui radar dedicat.

Guvernul va înfiinţa în comuna gălăţeană Matca un sistem modern de lansare rachete antigrindă conectat la un radar şi la echipamente informatice. Investiţia se va realiza în cadrul programului naţional antigrindină, a decis vineri, 25 martie, Guvernul.

Localitatea Matca este cel mai mare bazin legumicol din ţară, cu peste 4.000 de producători, 1.000 de hectare de solarii şi 2.000 de hectare cu culturi în câmp. 

Potrivit deciziei Executivului, pentru Centrul Zonal de Coordonare Moldova vor fi făcute studii, proiecte tehnice, lucrări şi dotări pentru Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 1 Iaşi şi pentru Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea.

În sudul Moldovei se investeşte ca urmare a înfiinţării de noi grupuri de combatere în zona de nord (Grupul de combatere a căderilor de grindină Suceava-Botoşani, cu 18 Puncte de lansare) şi est (Grupul de combatere a căderilor de grindină Matca-Galaţi cu 9 Puncte de lansare).

Centrele vechi şi cele noi, inclusiv cel de la Matca, vor fi coordonate printr-un sistem integrat de comunicaţii şi informatică pentru intervenţii active în atmosferă şi cu ajutorul unui radar dedicat. Sistemul Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor funcţionează de 16 ani. Pentru noile centre din Moldova, Muntenia şi Transilvania, Ministerul Agriculturii va investi 75,4 milioane de lei.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Sistemul de rachete antigrindină care va acoperi zeci de mii de hectare de culturi agricole, la Galaţi

Record de rachete anti-grindină, lansate în acest an. „Trebuie trase în funcţie de situaţia norilor”

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite