Situaţie alarmantă la Galaţi. Lipsa vaccinului antirabic pune pe jar cadrele medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vaccin shutterstock

Autorităţile gălăţene au intrat în alertă. De mai bine de două săptămâni, vaccinul antirabic nu mai este de găsit. Deşi Direcţia de Sănătate Publică, precum şi Spitalul de Boli Infecţioase au luat măsuri pentru a nu se ajunge în această situaţie dificilă, Ministerul Sănătăţii complică lucrurile prin birocraţie.

În oraşul de la Dunăre, oamenii muşcaţi de câini nu mai pot fi imunizaţi împotriva rabiei. Şi asta deoarece în acest moment, Spitalul de Boli Infecţioase nu mai deţine vaccinul antirabic. Cadrele medicale au depus eforturi încă de acum o lună pentru a nu rămâne fără rezerva de vaccin, însă Ministerul Sănătăţii nu a stabilit nici până acum preţul de referinţă pentru acest ser.

Potrivit doctorului Valentin Boldea, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, „în depozitele furnizorului din Galaţi se găseşte acest vaccin, dar procedura de achiziţie este blocată.”

Până când această situaţie va fi reglementată, reprezentanţii DSP sfătuiesc populaţia ca în cazul muşcăturilor de câini să se prezinte la Spitalul de Boli Infecţioase. Lunar, medicii de aici au nevoie de aproximativ 150 de doze de vaccin antirabic.

Specialiştii atrag atenţia că virusul rabiei se poate transmite de la animal către om prin muşcătură. Dacă nu se apelează rapid la un tratament de specialitate, virusul atacă sistemul nervos central, victima putând paraliza sau chiar muri.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite