Secretele obţinerii celor mai bune răsaduri de legume. Cum se aleg seminţele şi care sunt momentele-cheie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răsaduri de legume FOTO marcoser.ro
Răsaduri de legume FOTO marcoser.ro

Potrivit specialiştilor în horticultură, cheia de boltă a producţiei de legume, atât în ceea ce priveşte calitatea, cât şi cantitatea, stă în modul cum sunt produse şi transplantate răsadurile. Explică totul pe îndelete inginerul Adrian Coman.

Ne aflăm în plin sezon de semănare a răsadurilor pentru culturile de legume ce urmează a fi înfiinţate în câmp, în spaţii neprotejate. Fie că vorbim despre un petic de grădină pe care îl cultivaţi ca hobby, fie că este vorba despre o mică fermă, cunoaşterea secretelor producerii răsadurilor (în cazul în care nu le cumpăraţi de la alţii) este esenţială.

Ne ajută să înţelegem mai bine lucrurile inginerul agronom Adrian Coman, un specialist cu aproape trei decenii de experienţă în cultivarea legumelor.

Alegerea seminţelor de legume

Printre cunoscători se spune că 50% din succesul unei culturi legumicole este datorat răsadurilor de înaltă calitate. „O plantă sănătoasă încă din primele etape de dezvoltare îţi poate asigura dezvoltare a 4-5 etaje de fructe, numai în cazul tomatelor”, spune inginerul Coman.

Cel mai important lucru de care trebuie să ţină cont fermierii este alegerea seminţelor şi ai vorbim şi de soiul ales, dar şi de producător, mai ales că în ultima vreme piaţa a fost invadată de seminţe de proastă calitate.
„Dacă, spre exemplu, în zonă există risc de apariţie a bolii petelor de bronz trebuie să alegem un soi sau un hibrid care să prezinte rezistenţă la această boală. Foarte mult contează şi tipul de sol, căci soiurile se comportă diferit în funcţie de pământul pe care cresc”, spune inginerul.

Alegerea substratului de cultură

În a doua fază trebuie să alegem substratul de cultură folosit la obţinerea răsadurilor. Spre exemplu, un substrat de turbă de bună calitate trebuie să aibă o perioadă de trei săptămâni care să nu necesite fertilizarea suplimentară.

Care este temperatura optimă

„Trebuie să ştiţi că, de exemplu, că pentru tomate temperatura optimă pentru germinare este de 25 grade Celsius. O temperatură prea scăzută duce la o germinare proastă, iar una prea ridicată determină obţinerea unor plante cu creştere vegetativă care nu vor fructifica la fel de mult”, afirmă specialistul.

Răsaduri de legume FOTO marcoser.ro

Răsaduri de legume FOTO marcoser.ro

Ce rol are nisipul de râu la producerea răsadurilor

„Adâncimea de semănat este de jumătate de centimetru maxim. Acoperirea seminţelor se face cu nisip de râu, nisip fin, în strat de 2 mm. Nisipul îmi asigură oxigenare, menţine umiditatea şi dispare riscul de apariţie a mătăsii verde. Sămânţa se acoperă cu un strat fin de nisip şi pentru a oferi un plus de luminozitate pentru o germinare mai rapidă. Este important să se folosească nisip spălat de râu”, explică agronomul.

Momentul optim al semănării

De exemplu, dacă aţi fixat momentul plantării în data de 20 aprilie, daţi înapoi 40 de zile şi am aflat momentul repicării. De la momentul repicării mai daţi înapoi zece zile şi aţi aflat momentul semănatului. De exemplu, la tomate, la 6-7 săptămâni de la semănat are loc plantare.

Răsaduri de legume FOTO marcoser.ro

Răsaduri de legume FOTO marcoser.ro

„La plantare trebuie să am o plantă de 20-30 cm înălţime de la baza solului, cu un foliaj de culoarea verde închis şi cu perişorii bine definiţi şi primul buton floral nedeschis dar diferenţiat. Dacă plantez tomata cu butonul floral nediferenţiat, având în vedere că terenul este rece şi umed, planta riscă să se ducă în vegetativ, adică diferenţierea primului buton florar întârzie să apară şi creşte masa vegetativă. Tot acest proces duce la întârzierea coacerii”, spune inginerul.

Cum se irigă corect răsadurile de legume

Potrivit specialistului, prima fertilizare o face cu un produs pe bază de fosfor sau un biostimulator de înrădăcinare, în timp ce udare se face cu apă călduţă, în cantităţi moderate.

Răsaduri de legume FOTO marcoser.ro

Răsaduri de legume FOTO marcoser.ro

„Nu ud nici tomata, ardeiul sau vânata până când planta nu dă primele semene de stres hidric. Până la această fază planta trebuie să îşi dezvolte sistemul radicular. Se recomandă irigarea răsadului cu apă călduţă, în cantităţi moderate, aplicate chiar înainte de a se usca substratul”, adaugă inginerul Coman.

Temperatura optimă pentru răsadurie de tomate

Nivelul de temperatură la care planta se dezvoltă în mod normal diferă de stadiu de vegetaţie la care se află. Astfel că răsadurile au nevoie de:

– temperatura optimă în timpul fazei de cotiledon şi până la apariţia primei frunze adevărate este de 18 grade Celsius, atât ziua, cât şi noaptea;

– după apariţia primei frunze adevărate, temperatura optimă în zilele însorite este de 23 grade pe timp de zi şi 17 grade pe timp de noapte;

– după apariţia primei frunze adevărate, pe vreme înnorată temperatura optimă este de 20 grade, pe timp de zi şi 15-16 grade pe timp de noapte.

Cum arată un răsad de tomate de calitate

Sunt câţiva indicatori de calitate care vă arată dacă procesul de obţinere a răsadului a fost unul reuşit sau dacă, din contră aţi greşit cu ceva şi este posibil ca potenţialul de producţie al hibridului să nu fie valorificat la maxim. Iată care sunt elementele care vă indică un răsad de calitate:

Răsaduri de legume FOTO marcoser.ro

Răsaduri de legume FOTO marcoser.ro

– prezintă 9-11 frunze până la prima inflorescenţă. Dacă are mai puţin de nouă frunze atunci înseamnă că a fost prea frig, iar mai târziu, între inflorescenţa a treia şi a cincea planta va produce cinci frunze în loc de trei între două etaje;

– răsadul are o inflorescenţă bine dezvoltată, cu primul boboc floral care începe să se desprindă;

– răsadul nu este nici prea compact, dar nici prea alungit, în cazul tomatelor nu trebuie să depăşească 30 cm;

– frunzele sunt sănătoase şi au o poziţie aproape verticală;

– rădăcinile sunt de culoare albă şi bine ramificate în substrat.

Momentul  optim pentru transplantare

Acesta se face în funcţie de soiul pe care l-aţi cultivat, dar şi de stadiu de dezvoltare al răsadului. De asemenea, momentul din zi ales pentru transplantare este la fel de important.

Nu plantaţi răsadul în condiţii de luminozitate slabă sau în sol umed, pentru că aceste condiţii determină dezvoltarea vegetativă a răsadului şi mai puţin la dezvoltarea fructificaţiilor.

Care este densitatea optimă de plantare

În cazul tomatelor, densitatea recomandată este de 2,5-3 pl/mp, adică maxim 30.000 de vârfuri pe hectar. O densitate mai mare de plante conduce la obţinerea unei culturi prea dese care aduce următoarele neajunsuri: prea multă umiditate în solar (ceea ce determină apariţia unui număr mai ridicat de boli cauzate de fungi), cultura va avea o întârziere a fructificării, fructele vor fi mici (decii o productivitate scăzută),  aveţi mai mult de muncă pentru întreţinerea culturii.

Vă mai recomandăm şi:

Secrete ecologice pentru pasionaţii de grădinărit. Cum scapi de gângăniile care atacă plantele fără să foloseşti chimicale

Meşterul care inventează unelte pentru grădinărit. La ce foloseşte „cazmaua- minune“, găselniţa care l-a făcut celebru

VIDEO Cum se face corect tăierea de rodire la viţa-de-vie. Măsurile speciale pe care le impune iarna capricioasă

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite