Rezultatele de laborator au decis: cei 43 de preşcolari din Galaţi au fost îmbolnăviţi de un stafilococ prezent în sărmăluţele cu smântână şi în mămăligă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucătarii de la firmele de catering iau greul de pe umerii femeilor de carieră

La cinci zile de la incidentele înregistrate în două unităţi de învăţământ din Galaţi, în urma cărora 43 de copii au ajuns la spital cu toxiinfecţii alimetare, reprezentanţii DSP au concluzionat. Este vorba despre un stafilococ care a fost prezent şi în sărmăluţele cu smântână, dar şi în mămăligă. Cu alte cuvinte, este vorba despre nerepsectarea regulilor de igienă.

„În urma anchetei efectuate în cazul toxiinfectaţiei alimentare la copiii de la cele două şcoli, am constatat prezenţa unui stafilococ în alimentele pregătite, în exudatul faringian al ajutorului de bucătar şi în examenul coproparazitologic al persoanei care manipula şi distribuia mâncarea. De asemenea, acelaşi stafilococ a fost identificat şi pe folia folosită pentru ţiplarea alimentelor, dar şi în vărsătura uneia dintre paciente”, a declarat Liliana IORDĂCHESCU, purtător de cuvânt D.S.P. Galaţi.

Direcţia de Sănătate Publică a dispus amendarea cu câteva 800 de lei a ajutorului de bucătar şi a persoanei care livrează meniurile. Celor două persoane li s-a interzis să mai intre în bucătăria localului până când analizele vor fi negative.

„De asemenea şi ceilalţi doi angajaţi au fost invitaţi la laboratorul DSP pentru recoltă de exudat nazo-faringian şi coprocultură pentru siguranţă, să nu cumva să mai apară un astfel de caz. Se menţine suspendarea temporară a activităţii până la remedierea tuturor aspectelor negative identificate acolo”, a completat Liliana IORDĂCHESCU, purtător de cuvânt D.S.P. Galaţi.

La nivelul şcolii gimnaziale numărul 17 s-a întrunit comisia de step by step împreună cu reprezentanţii copiilor de la fiecare clasă pentru a decide cum vor fi alimentaţi elevii pe parcursul acestei săptămâni.

„Tot părinţii sunt cei care vor încheia cu firmele agreate contracte după ce vor face în prealabil un studiu de piaţă. Săptămâna aceasta fiecare clasă face comenzi la diferite firme de catering, se exclude firma cu pricina, iar unii au ales să vină cu pacheţel de acasă”, a declarat Anca BARBU, Director Şcoala Gimnazială Nr. 17 Galaţi.

Reamintim că în urmă cu o săptămână, 43 de copii, cu vârstele cuprinse între 6 şi 10 ani, elevi ai şcolilor 17 şi 22 s-au îmbolnăvit după ce au primit la masa de prânz sarmale cu smântână şi mămăligă.  

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite