Record de beţie. O bătrână de 72 de ani a fost adusă la spital cu o alcolemie de 4,1 la mie. Medicii se minunează că a supravieţuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii apreciaza ca o astfel de alcoolemie se dobândeste dupa doi litri de vodca. Foto: Arhivă
Medicii apreciaza ca o astfel de alcoolemie se dobândeste dupa doi litri de vodca. Foto: Arhivă

„Această doamnă ar fi putut cu acelaşi succes să îşi facă o perfuzie cu formol. Ca o dovadă că românul are şapte vieţi în pieptu-i de aramă, doamna a supravieţuit", a declarat, în stilul caracteristic, dr. Nicolae Bacalbaşa, preşedintele CJ Galaţi.

Intervenţie neobişnuită pentru echipajul SMURD solicitat să intervină în localitatea Movileni, din judeţul Galaţi. Salvatorii i-au acordat unei septuagenare, aflată în în comă alcoolică, asistenţă medicală de urgenţă.

La spital, medicii au fost surprinşi să afle că femeia avea o alcoolemie record, de 4,1 grame la mie alcool în sânge. Deşi cantitatea de alcool consumată ar fi putut să o ucidă, bătrâna şi-a revenit spectaculos.

După ce a consumat o cantitate mare de alcool, femeia de 72 de ani a căzut într-un somn profund. Rudele acesteia au sunat la 112 şi un echipaj SMURD s-a deplasat la faţa locului.

„În cursul serii precedente, s-a primit solicitarea pentru a merge un echipaj SMURD de terapie intensivă mobilă într-o comună a judeţului Galaţi pentru a acorda asistenţă medicală de urgenţă unei persoane vârstnice, aflată în comă, care s-a dovedit a fi o comă etanolică. Dusă la spital, femeia a fost echilibrată în Unitatea de Primiri Urgenţe şi a ieşit din comă. Am avut ulterior surprinderea să constatăm că pe rezultatul analizei de laborator a venit o alcoolemie de 4,1 grame la mie şi s-a decis ca tratamentul să fie continuat într-o secţie a Spitalului de Psihiatrie, unde va primi şi consiliere. Am mai avut două, trei situaţii (nr. red. alcoolemie foarte mare), dar nu erau persoane mult mai tinere, nu vârstnice. Pentru orice persoană, fie ea tânără sau în vârstă, această intoxicaţie poate fi fatală”, a declarat doctorul Angel Trifan, medic coordonator UPU-SMURD, Galaţi.

Medicii sunt surprinşi de faptul că femeia şi-a revenit spectaculos.

„Din punct de vedere medical, o alcoolemie de 4,1 grame la mie reprezintă un risc foarte mare pentru viaţa persoanei care consumă o asemenea cantitate de alcool. Înseamnă o ingerare de peste doi litri de vin de casă, peste un litru de ţuică, ceea ce înseamnă un pericol foarte mare chiar şi pentru o persoană sănătoasă, dar mai ales pentru o persoană în vârstă care sigur are şi afecţiuni cronice. Din punct de vedere medico-legal, se consideră că o alcoolemie ce depăşeşte 2 grame la mie deja poate pune viaţa în pericol”, a explicat doctorul Valentin Boldea, medic în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

„Această doamnă ar fi putut cu acelaşi succes să îşi facă o perfuzie cu formol. Ca o dovadă că românul are şapte vieţi în pieptu-i de aramă, doamna a supravieţuit. În zona noastră, alcoolismul este o chestiune gravă, care generează morbiditate, ciroze, demenţe. Trebuie să luptăm cu acest fenomen pe care îl luăm de multe ori în derâdere”, a declarat doctorul Nicolae Bacalbaşa, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Septuagenara se află acum internată la Spitalul de Psihiatrie din Galaţi, unde urmează un tratament de dezalcoolizare.

„De vârsta doamnei sunt foarte rare astfel de cazuri. Cea mai mare pondere o au persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 şi 30 de ani”, a precizat dr. Oana Hănuţ, medic specialist la Spitalul de Psihiatrie din Galaţi.

Înainte de a fi externată, femeia de 72 de ani va fi consiliată de cadrele medicale şi va primi un tratament pe care va trebui să îl urmeze acasă. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite