Bitdefender colaborează cu Europol şi oferă gratuit un antidot ce curăţă calculatoarele infectate de gruparea Avalanche

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antidotul dezinfectează şi fişierele infectate de viruşii Virut şi Virob, care îşi infiltează codul în fişiere de pe computerele infectate
Antidotul dezinfectează şi fişierele infectate de viruşii Virut şi Virob, care îşi infiltează codul în fişiere de pe computerele infectate

Producătorul de soluţii de securitate cibernetică Bitdefender a anunţat luni că oferă gratuit un antidot pentru a susţine eforturile Europol în operaţiunea care a vizat destructurarea grupării Avalanche, prin blocarea activitatăţii unei reţele de calculatoare prin intermediul căreia erau lansate atacuri informatice care ar fi infectat, zilnic, peste 500.000 de computere la nivel mondial.

Operaţiunea este rezultatul a patru ani de investigaţii desfăşurate de Europol şi partenerii săi globali şi a vizat o grupare care oferea o platformă avansată de livrare de malware şi opera în peste 180 de ţări.

În urma operaţiunii, au fost arestate cinci persoane, au fost descinderi la 37 de adrese, au fost confiscate 39 de servere şi a fost blocat accesul la 800.000 de domenii de internet.

Bitdefender, una dintre companie care a lucrat îndeaproape cu autorităţile pentru a destructura gruparea Avalanche, susţine că soluţia oferită gratuit curăţă orice urmă ale infecţiei cauzate de malware.

”Bitdefender pune la dispoziţia utilizatorilor în mod gratuit un antidot care curăţă orice urme ale infecţiei cu familii malware operate de reţeaua Avalanche, atât reţele botnet (dispozitive controlate de răufăcători pentru a răspândi spam şi a instala ameninţări pe alte calculatoare) precum Goznym, Marcher, Dridex, Matsnu, URLZone, XSWKit, Pandabanker, cât şi ameninţări noi precum Cerber sau diverse versiuni ale clasei de viruşi ransomware Teslacrypt”, se arată în comunicat.

În plus, potrivit Bitdefender, antidotul dezinfectează şi fişierele infectate de viruşii Virut şi Virob, care îşi infiltează codul în fişiere de pe computerele infectate.

„Dezinfectarea este o măsură de importanţă critică pe care victimele trebuie să o ia pentru a asigura dispariţia definitivă a acestor clase de malware. Chiar dacă produsele Bitdefender au detectat aceste ameninţări încă de la apariţia lor, antidotul pe care l-am construit, ca parte a colaborării cu Europol, le permite victimelor care folosesc alte soluţii de securitate sau nu folosesc niciuna să înlăture urmele oricărui atac”, a declarat unul dintre managerii Bitdefender, Cătălin Coşoi.

Poliţia Română anunţă, recent, că a participat, alături de autorităţi din alte 29 de state, la operaţiunea Avalanche.

Operaţiunea, lansată de autorităţile judiciare germane, a fost susţinută de acţiuni desfăşurate în alte 30 de state, precizează poliţiştii români, care adaugă că acţiunea a beneficiat de sprijinul Europol, Interpol, Departamentul de Justiţie al SUA şi FBI.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite