Oamenii străzii din Galaţi s-au înghesuit, la căldură, în Centrul pentru persoane fără adăpost

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţia are o capacitate de 67 de locuri, dar, la ora actuală, sunt cazaţi 84 de gălăţeni care de obicei „locuiesc" pe străzi. Aceştia beneficiază de cazare, hrană şi asistenţă medicală.

În ultimele două zile, din cauza viscolului şi a temperaturilor scăzute, la Centrul de Urgenţă pentru persoane fără adăpost, situat în incinta Căminului de bâtrâni „Sf. Spiridon", numărul asistaţilor social pe care iarna i-a alungat din stradă depăşeşte capacitatea de cazare a instituţiei.

„În mod normal, putem primi 67 de persoane fără adăpost dar, în acest moment, sunt asistate 84. Pe fondul răcirii accentuate a vremii, poliţişti şi voluntari de la mai multe ONG-uri au adus la centru în jur de 20 de persoane fără adăpost cărora fireşte că nu le puteam refuza internarea. Se poate spune că acestor defavorizaţi ai soartei le-a fost salvată viaţa. Se ştie că fiecare iarnă face victime în rândul acestora", ne-a declarat Adrian Subaşu, directorul Căminului Sf. Spiridon şi al Centrului.

Conform reglemetărilor legale, o persoană fără adăpost poate beneficia de această formă de asistenţă socială timp de trei luni pe an.

„Cei care nu vor cere externarea din cauza dorului de ducă atunci când temperaturile exterioare vor redeveni pozitive (aşa cum obişnuiesc să facă unii dintre asistaţi) pot rămâne în Centru până trece iarna. Aici beneficiază de cazare, de două mese pe zi, de la cantina de Ajutor Social, de deparazitare şi igienizare, de asistenţă medicală primară şi consiliere pentru sprijinirea reintegrării lor sociale", a mai spus Subaşu.

Este de reamarcat faptul că nu toţi oamenii străzii din Galaţi se refugiază în Centrul de la Căminul „Sf. Spiridon" atunci când gerul le pune în pericol vieţile.

„Cam 40 dintre persoanele fără adăpost aflate în acest moment în Centru au venit singure. Celelalte, unele neajutorate din cauza lipsei de discernământ, au fost adunate de pe străzi de poliţişti, asistenţi sociali şi voluntari", a mai precizat directorul căminului „Sf. Spiridon".

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite