Medic român din Marea Britanie, despre studenta moartă la Galaţi: „Anchetele penale nu rezolvă nimic, a doua zi o luăm de la capăt”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Radu Angelescu, sursa: Arhivă Personală
Medicul Radu Angelescu, sursa: Arhivă Personală

Radu Angelescu, un medic român din Liverpool, susţine, referindu-se la cazul studentei moarte la Spitalul Judeţean din Galaţi, în urma unor posibile diagnostice greşite, că nu doar anchetele penale sunt importante, ci „învăţarea din greşeli, remedierea problemei ce a stat la baza evenimentului”.

Medicul Radu Angelescu susţine, pe pagina sa de Facebook, că astfel de tragedii se pot întâmpla şi la „case mai mari”, însă acolo „declaraţiile şi măsurile luate după asemenea evenimente nefericite se concentrează pe identificarea factoriilor ce au dus aceste situaţii”.

„La Galaţi, o tânără de 21 de ani decedată din cauza unei presupuse erori medicale. (…). Aceste evenimente se întâmplă şi la case mai mari, inclusiv în ţări dezvoltate. Nu despre asta este însă discuţia şi despre un aspect esenţial pentru progres şi îmbunătăţirea serviciilor medicale: învăţarea de greşeli. Diferenţa este că acolo declaraţiile şi măsurile luate după asemenea evenimente nefericite se concentrează pe identificarea factorilor ce au dus la aceste situaţii. Se face root cause analysis şi se discută deschis într-un mediu blame-free în care scopul principal nu este găsirea vinovatului şi pedepsirea lui, ci schimbarea”, scrie medicul Angelescu, pe pagina sa de Facebook.

În România, de fiecare dată când avem câte o nenorocire se fac anchete, se deschid dosare penale şi se dau amenzi, dar nu se remediază cu nimic problema ce a stat la baza evenimentului, precizează dr. Radu Angelescu. 

„ Anchetele şi dosarele penale nu rezolvă nimic. A doua zi o luăm de la capăt, fără a fi redus în vreun fel riscuriile şi este doar o chestiune de timp până când un eveniment similar se întâmplă iar”, adaugă medicul român. 

Pe 14 noiembrie, Mihaela Anghele, o tânără de 21 de ani, studentă la Medicină, a murit la Spitalul Judeţean Galaţi, după două diagnostice posibil greşite ale medicilor. Familia acesteia acuză medicii de neglijenţă şi erori medicale, iar procurorii s-au autosesizat şi fac cercetări pentru ucidere din culpă.

protest

sursa: C.M

„La data de 16.11.2021, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, prevăzută de art. 192 alin. (2) din Codul penal, în cauza având ca obiect decesul numitei Anghel Mihaela, din municipiul Galaţi.  S-a avut în vedere presupunerea că decesul a survenit urmare neacordării tratamentului medical de urgenţă şi a diagnosticării greşite de către personalul medical din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Galaţi”, transmite Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi. 

Potrivit sursei citate, dosarul penal menţionat a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi.  Ulterior, cauza a fost preluată, prin ordonanţa procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, de către această unitate de parchet, în vederea efectuării urmăririi penale.

„În cauză a fost a fost dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, prevăzută de art. 192 alin. (2) din Codul penal”, au anunţat procurori. 

Aproximativ 100 de oameni au venit, vineri seară, în faţa Spitalului Judeţean Galaţi pentru a protesta faţă de erorile din sistemul medical din ultimele zile.  Protestul a fost organizat de părinţii, rudele şi prietenii Mihaelei Anghele, studenta de 21 de ani, care a murit în urmă cu câteva zile la Spitalul Judeţean Galaţi, după două diagnostice greşite. Cu lumânări şi fotografiile Mihaelei în mâini, oamenii au scandat în faţa Spitalului Judeţean: ”Vrem dreptate, vrem dreptate!”. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Propunerea controversată a unui pneumolog pentru tranşarea crizei COVID:„Sănătate cu forţa nu se poate”

Medic: OMS a intrat în panică, văzând cerbicia dacilor liberi, de la vlădică la opincă. Clocim o tulpină autohtonă

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite