Irina Loghin de Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De peste 10 ani Vasilica Tonu încântă românii cu muzica populară pe care o cântă şi va face cunoscute melodiile moldoveneşti printr-un album înregistrat la Chişinău.

Profil

Născută. 15 februarie 1966

Studii. Facultatea de Muzică Galaţi

Stare civilă. căsătorită, doi copii


Prima impresie pe care ti-o face Vasilica Tonu este a unei persoane pline de viaţă, a cărei energie debordantă o transmite şi celor din jur.

De mic copil i-a plăcut să cânte, mai ales după ce mama sa i-a oferit adevărate recitaluri de muzică populară în casă.

Nu a reuşit din cauza condiţiilor financiare precare să îşi termine studiile muzicale odată cu ceilalţi colegi de generaţie, dar asta nu a împiedicat-o să cânte muzică populară.

A scos-o la horă pe Maria Ciobanu

„Am cântat melodiile Irinei Loghin, în ale cărei cântece mă regăsesc. Şi cântecele Mariei Ciobanu m-au emoţionat de fiecare dată", ni se destăinuie Vasilica Tonu.

Vă vine sau nu să credeţi, marea interpretă de muzică populară Maria Ciobanu a ajuns să joace în horă la una din melodiile interpretate de gălăţeancă.

„Acum două săptămâni am făcut un videoclip, iar Maria Ciobanu este prinsă în horă. Te încearcă un sentiment unic când se întâmplă aşa ceva", spune gălăţeanca.

Vasilica Tonu face parte din ansamblul „Doina Covurluiului" din cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos" şi a pierdut de mult şirul nunţilor şi evenimentelor la care a participat.

Îşi aminteşte că a fost invitată până acum la cinci festivaluri de muzică populară, de unde nu s-a întors cu mâna goală.

A câştigat premiul „Cununa Ceahlăului" la Tr. Măgurele şi „Narcisa de Aur" la Piteşti.

„Mi-a făcut plăcere să cânt oriunde am fost invitată. Am cântat din suflet peste tot şi cred că oamenii au înţeles asta", ne declară interpreta de muzică populară.

Are un uşor regret pentru că este mai mereu pe drumuri. Vorbeşte cu noi, dar este din nou pe picior de plecare. Merge la Iaşi să cânte la un eveniment organizat de o bună prietenă.

Este anul trei la Facultatea de Muzică din Galaţi şi îşi doreşte mult să ia examenele pentru a încheia şi această etapă din viaţa sa.

Album moldovenesc

Cu atâtea nunţi şi festivaluri de muzică populară la activ, nu îşi mai aminteşte decât fazele amuzante. Una dintre cele mai tari s-a consumat la o nuntă, unde Vasilica Tonu a fost invitată să cânte. Toate bune şi frumoase până când interpreta a dorit să urce pe scena căminului cultural unde avea loc nunta.

„Am constatat cu uimire că nu erau scări ca să urc pe scenă. Pur şi simplu nu erau trepte. Mi-au adus nuntaşii un scaun şi s-a rezolvat", ne spune râzând Vasilica.

Îşi doreşte cu ardoare să scoată cât mai repede pe piaţă un album de muzică populară moldovenească înregistrat deja la Chişinău pentru a face cunoscute în lume cântecele din zona noastră.

Ce îi place

Îmi plac, aşa cum este şi normal, cântecul, voia bună, înţelegerea, armonia, oamenii sinceri şi locurile natale. Îmi plac fructele şi legumele, să gătesc cozonaci Sunt înebunită după plăcinta cu brânză pe care o face mama la ţară.

Ce nu vă place?

Eu am o vorbă: „Fereşte-mă Doamne de oamenii făţarnici, că de duşmani mă feresc singură". Nu îmi place cearta, drumurile prea lungi şi oboseala de la nunţi, dar orice satisfacţie cere sacrificii. Altfel nu se poate!

Întrebări şi răspunsuri

La ce vârstă aţi cântat prima dată în public?

Eram la grădiniţă, nu aveam mai mult de şase ani. Atunci am cântat pentru prima dată. Cântam şi acasă după mama. Are o voce de privighetoare, cum spune preotul nostru, Ionaşcu. Îi place foarte mult cum cânt, dovadă că am şi fost invitată la cânt de Crăciun la biserica „Sfânta Mina" din Galaţi.

De unde aveţi bucuria de a trăi, care se reflectă atât de bine în cântecele dumneavoastră?

Ştiu să discern bine lucrurile. Mulţi mă întreabă cum mă menţin. Adevărul este că îmi place să cânt şi să transmit voie bună celor din jur. Mă regăsesc în cântecele Mariei Ciobanu şi Irinei Loghin.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite