Interzis la pescuit din 11 aprilie până pe 9 iunie. Ce ape şi în ce condiţii sunt exceptate, totuşi, până pe 26 aprilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Autorităţile avertizează că persoanele prinse încălcând prevederile legale stabilite prin Ordinul nr. 54/76/2019 privind stabilirea perioadelor şi a zonelor de prohibiţie a pescuitului, precum şi a zonelor de protecţie şi refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2019, riscă amenzi mari.

De joi, 11 aprilie începe prohibiţia la pescuit, ca efect al  Ordinul nr. 54/76/2019 privind stabilirea perioadelor şi a zonelor de prohibiţie a pescuitului, precum şi a zonelor de protecţie şi refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2019, publicat în Monitorul Oficial al României în data de 4 februarie.

Astfel, se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 11 aprilie - 9 iunie inclusiv

Un statut aparte îl au unele dintre apele care constituie frontieră de stat (porţiuni din Prut, Tisa, Mureş şi Dunăre, dar şi Marea Neagră), pentru care prohibiţia se instituie pe o durată ceva mai scurtă, de 45 de zile, în perioada 26 aprilie - 9 iunie inclusiv, cu excepţiile prevăzute în ordin.

Anul acesta, Prutul nu mai este exceptat de la perioada standard de prohibiţie, aşa că se interzice pescuitul în scop comercial şi recreativ/sportiv al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în râul Prut şi în zonele inundate permanent sau temporar limitrofe acestuia, precum şi în lacul de acumulare Stânca-Costeşti, pe o durată de 60 de zile, în perioada 11 aprilie-9 iunie inclusiv.

curtarea prohibiţiei este valabilă, În schimb, pe Dunăre, fluviu pe care se interzice pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în apele care constituie frontieră de stat cu Ucraina, inclusiv golful Musura, pe o durată de 45 de zile, în perioada 26 aprilie-9 iunie inclusiv.  

Aceleaşi reguli sunt valabile pe Dunăre şi la frontiera cu Bulgaria şi Serbia. De asemenea, tot pe 26 aprilie-9 iunie inclusiv este interzis pescuitul pe Mureş (pe porţiunea de graniţă cu Ungaria) şi pe Tisa (porţiunea de graniţă cu Ucraina)

Reamintim că pescuitul sportiv efectuat cu undiţa sau lanseta în scop de agrement sau performanţă este o activitate individuală şi necomercială, iar practicarea acestei activităţi se face în baza permisului de pescuit recreativ sportiv nominal.

Permisul de pescuit este un document cu regim special, înseriat, nominal şi netransmisibil, în baza căruia, la sediile structurilor teritoriale ale Poliţiei de Frontieră, se poate obţine, în mod gratuit, avizul prealabil pentru desfăşurarea activităţii de pescuit recreativ în apele de frontieră, după depunerea unei cereri, copii după cartea de identitate şi permisul de pescuit. 

De asemenea, informăm că Poliţia de Frontieră a simplificat procedura de obţinere a avizului de pescuit în apele de frontieră, prin punerea la dispoziţia cetăţenilor a unui formular on-line, ce se găseşte pe site-ul instituţiei,  www.politiadefrontiera.ro, la secţiunea Contact / Formulare.

De asemenea, persoanele care doresc să desfăşoare activităţi de pescuit în apele de frontieră trebuie să mai ştie că sunt supuse controlului lucrătorilor Poliţiei de Frontieră Române, iar conform legii, activitatea se desfăşoară numai în locurile şi sectoarele stabilite de autorităţile competente, cu avizul prealabil al organelor Poliţiei de Frontieră.

Conform art 7. din Regulamentul de exercitare a pescuitului în râul Prut şi în lacul de acumulare Stânca-Costeşti -ANEXĂ la Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul protecţiei resurselor piscicole şi reglementarea pescuitului în Râul Prut şi în lacul de acumulare Stânca-Costeşti din 01.08.2003, aprobat prin H.G.1.207 din 14.10.2003.

Pescuitul recreativ/sportiv este permis numai în cursul zilei, de la răsăritul până la apusul soarelui, cu respectarea următoarelor reguli:

- pescuitul în râul Prut, în lacul de acumulare Stânca-Costeşti şi în bazinele limitrofe se practică cu cel mult două undiţe sau două lansete cu câte două cârlige fiecare;

-pescuitul recreativ/sportiv se practica numai de pe mal;

- în timpul iernii pescuitul în scop recreativ se poate efectua şi pe gheaţă, cu excepţia zonelor de protecţie specială a iernării peştelui;

- în timpul unei zile de pescuit se pot reţine cel mult 5 kg de peşte sau numai un singur exemplar dacă masa lui corporală depăşeşte 5 kg.

Facem precizarea că lipsa avizului şefului structurii teritoriale a Poliţiei de  Frontieră pe aceste permise constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 la 1.000 de lei.

De asemenea, amintim faptul că în conformitate cu prevederile art. 58 din OUG 23/2008 privind pescuitul şi acvacultură Următoarele fapte constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 lei la 600 lei:

- pescuitul recreativ/sportiv al oricăror specii de peşte şi de alte vieţuitoare acvatice vii efectuat fără permis în habitatele piscicole naturale;
- neprezentarea permisului, licenţei sau autorizaţiei atunci când acestea sunt solicitate de către persoanele împuternicite să constate contravenţiile/infracţiunile;
- încălcarea condiţiilor prevăzute în permis, autorizaţie şi/sau licenţă;
- pescuitul recreativ/sportiv al resurselor acvatice vii sub dimensiunile legale.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite