Închirierea beculeţelor de Sărbători va costa 450.000 euro la Galaţi. Licitaţia, câştigată de firme abonate la bani publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

Firma care şi-a adjudecat licitaţia, MK Lightninig SRL,  este din Hunedoara şi, în şase din ultimii şapte ani (în 2016 nu a existat iluminat ornamental la Galaţi) a obţinut contractul cu municipalitatea gălăţeană. Anul acesta şi în alţi trei ani s-a asociat pentru prestaţie cu Luxten Lightning Company SA.

Primăria Galaţi a anunţat pe 6 noiembrie că licitaţia privind închirierea şi montarea echipamentelor pentru iluminatul festiv  (de Crăciun şi de Anul Nou) din oraşul Galaţi s-a încheiat, contractul fiind adjudecat de asocierea MK Lightning SRL şi Luxten Lightning Company SA.

Valoarea contractului este de 2.043.051 lei, incluzând TVA, respectiv circa 450.000 de euro la cursul de schimb BNR din data de 6 noiembrie 2017.

„Echipamentele pentru  iluminatul festiv de sărbători vor fi montate pe străzile şi bulevardele din municipiul Galaţi, în parcuri, rondouri şi esplanade, intrări în oraş, intersecţii. Locaţiile unde vor fi instalaţi brazii artificiali sunt: Rondou b-dul Oţelarilor/b-dul Galaţi, Parc Eminescu, Rondou Piaţa Energiei, Parc Viva, Parc Orăşelul Copiilor, Grădina Publică, Parc Micro 39b”, a precizat instituţia publică gălăţeană.

Vor fi împodobiţi nu mai puţin de 60 de brazi artificiali, dintre care 63 au peste trei metri înălţime, iar şapte au peste opt metri. Vor fi 1.780 de metri de ţurţuri luminoşi, 809 panouri luminoase pe stâlpi, 373 de panouri transversale, 165 de segmente de leduri, 192 de perdele luminoase, 201 instalaţii tridimensionale mari, 800 de corpuri de iluminat tronconice, patru panouri cu „La mulţi ani!” şi altele.

Este de remarcat faptul că suma pe care municipalitatea o va cheltui pentru închirierea beculeţelor de Crăciun şi de Anul Nou o sumă mai mare decât în 2016, atunci când contractul (încheiat cu aceeaşi asociere de firme ca şi în 2017) s-a ridicat la 1.674.000 lei, deci cu aproape 300.000 de lei mai puţin decât acum.

Istoricul achiziţiilor de beculeţe la Galaţi

În anul 2015, licitaţia de 2,1 milioane de lei, organizată de Primărie pentru ghirlande, ţurţuri luminoşi şi stele cu coadă a fost anulată. Motivul: s-a constatat că lipsea o foaie din caietul de sarcini. Ca urmare, oraşul nu a fost iluminat festiv de Sărbători, pentru prima oară din 1990 încoace.

Cu un an mai înainte, în 2014, iluminatul festiv costase 2,26 milioane de lei (cu TVA), iar în 2013 s-a achiziţionat cele mai scumpe beculeţe din istoria oraşului, contra a 2,65 milioane de lei, cu TVA. Ambele contracte au fost adjudecate de clienţii obişnuiţi, adică asocierea dintre Luxten Lighting Company şi MK Lighting SRL Hunedoara.

În anul 2012, în plină criză, închirierea de instalaţii pentru iluminat festiv a costat doar 680.000 de lei, fiind tot de la MK Lighting SRL din Hunedoara. În 2011, Primăria a preferat achiziţia instalaţiilor de iluminat festiv. Licitaţia a fost câştigată atunci de firma SZD Electro SRL din Cluj (pentru montaj) în asociere cu MK Lighting din Hunedoara (care a furnizat echipamentele), cu o ofertă de 270.000 de lei.

Două firme cărora le plac contractele cu statul

MK Lighting SRL Hunedoara este un nume des rostit atunci când vine vorba despre contractele publice pentru iluminat festiv. Anul trecut, compania a asigurat beculeţele nu doar pentru Galaţi, ci şi pentru alte peste 30 de localităţi din România, printre care Sibiu, Ploieşti, Deva, Hunedoara şi Petroşani.

Şi Luxten Lightning SA are contracte numeroase cu statul. Potrivit informaţiilor de pe site-ul propriu, firma administrează sau a administrat (în unele cazuri contractele au expirat) sistemul de iluminat public din peste 20 de oraşe din România (Bucureşti, Mediaş, Drobeta Turnu Severin, Ploieşti, Constanţa, Oradea, Craiova, Sighişoara, Iaşi, Brăila, Galaţi, Deva, Baia Mare, Piatra Neamţ, Aiud, Vatra Dornei, Drăgăşani, Roman etc).

Contractul iniţial dintre Luxten şi Primăria Capitalei privind operarea serviciului de iluminat public din Bucureşti a fost semnat în 1997, pe 15 ani, fiind ulterior prelungit prin acte adiţionale. Acum, însă, în mandatul primarului general Gabriela Firea, municipalitatea bucureşteană şi-a înfiinţat propria companie de iluminat public, care ar putea prelua acest serviciu. Contractul PMB cu Luxten expiră la finalul acestui an.

La începutul acestui an, Luxten a câştigat la licitaţie contractele de mentenanţă a iluminatului public din Ploieşti şi Constanţa. În 2016, compania şi-a adjudecat, tot în urma unei licitaţii, concesiunea serviciului de iluminat public din Brăila.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite