Icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Adam, de pe dealul Apărătura. Pelerinaj în peste 150 de parohii

0
Publicat:

Procesiunea din Galați este printre cele mai ample din Biserica Ortodoxă Română și marchează postul Adormirii Maicii Domnului. Pelerinajul se va încheia pe 14 august 2023, la străvechea mănăstire de la Adam.

Pelerinaj impresionat în peste 150 de parohii din județul Galați FOTO: Arhiepiscopia Dunării de Jos
Pelerinaj impresionat în peste 150 de parohii din județul Galați FOTO: Arhiepiscopia Dunării de Jos

În Eparhia Dunării de Jos a devenit deja o tradiţie ca în toată perioada postului Adormirii Maicii Domnului, să se organizeze o procesiune cu Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Mănăstirea Adam din satul Adam, de pe dealul Apărătura, în parohiile din protopopiatele judeţului Galaţi.

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului ajunge astfel în peste 150 de parohii din judeţ, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

„Paisprezece zile ne aflăm pe drumul iubirii Mamei cerești către fiii ei de pe pământ, cei ce o cunosc și cei ce n-o cunosc, cei ce o acceptă și cei care stau încă în așteptare. Sunt paisprezece zile de dragoste cerească de mamă pentru cei cărora le lipsește tot timpul și mângâierea mamei trupești, și a celei dumnezeiești! Să nu ne uităm la restricții alimentare, ci să ne umplem <rezervoarele> spirituale de credință, de speranță și de dragoste fraternă! Să parcurgem <drumul> iertării de la om la om! Să ne abținem de la păcatul răutății, care ne oprește să-L iubim pe Dumnezeu și pe aproapele! Să nu mai urâm, să nu mai invidiem, să nu mai atentăm la bunul semnului nostru, să iertăm și să iubim!”, a transmis arhiepiscopul Dunării de Jos, ÎPS Casian Crăciun. 

Prima oprire a icoanei este în protopopiatul Târgu Bujor, între 3 și 7 august 2023 se va afla în protopopiatul Galaţi, 7-9 august în protopopiatul Covurlui, iar în zilele de 9-14 august 2023 va fi în protopopiatele Tecuci şi Nicoreşti. 

Icoana făcătoare de minuni, în pelerinaj timp de două săptămâni FOTO: Arhiepiscopia Dunării de Jos
Icoana făcătoare de minuni, în pelerinaj timp de două săptămâni FOTO: Arhiepiscopia Dunării de Jos

„Vino, Măicuță, în icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Adam, care va poposi în peste 150 de sfinte locașuri! Dar, deodată cu Sfânta sa Icoană, Maica Domnului dorește să fie primită nu doar în sfintele biserici sau pe căile de la Galați și Brăila, ci să-i facem <cale dreaptă> în sufletele, în inimile și în viața noastră. Umple-ne, Doamne, de dragostea de Mamă cerească! Dă-ne, Doamne, iubire filială pentru Dumnezeu, pentru Biserică, pentru Popor, pentru Țară și pentru pace în lume! Amin”, a mai transmis ÎPS Casian Crăciun.  

Procesiunea se va încheia în ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, duminică, 14 august 2023, cu revenirea icoanei la Mănăstirea Adam. Tot în ajunul marii sărbători, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian va oficia slujba privegherii şi cea a Prohodului Maicii Domnului. 

Legenda Icoane făcătoare de minuni

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Adam se află în Eparhia Dunării de Jos de la mijlocul secolului al 16-lea. Ea a stat la temelia înfiinţării unui schit şi apoi, în anii 1652 – 1653 a bisericii lui Adam Movilă, actuala Mănăstire Adam.

Legenda spune că un călugăr venit din răsărit a arătat unui cioban înstărit din codrii acestor locuri o icoană a Maicii Domnului făcătoare de minuni, propunându-i să ridice aici un schit.

Ciobanul nu numai ca nu a ezitat a-i împlini dorinţa, dar el însuşi a devenit călugăr, ajutând la ridicarea unei bisericuţe şi a câtorva chilii in jurul ei. Aşa s-ar fi construit, se pare, o primă bisericuţă din lemn, cu hramul „Tuturor Sfinţilor”.

Schitul cade repede în ruină, în urma luptelor dintre turci şi românii lui Ioan Vodă cel Cumplit (1574). Interesant este că icoana Maicii Domnului, considerată iniţial pierdută şi ea, va fi găsită, după mulţi ani în trunchiul unui stejar.

Despre icoana Maicii Domnului se spune că este făcătoare de minuni şi reuşeşte să aducă ploaia în vremuri secetoase.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite