Galaţi: Lecţie de supravieţuire cu trei lei pe zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toţi cei opt membri ai familiei Cucoş trăiesc din alocaţia copiilor
Toţi cei opt membri ai familiei Cucoş trăiesc din alocaţia copiilor

Peste 20.000 de gălăţeni nu au loc de muncă şi trăiesc din venitul minim garantat sau alocaţiile copiilor. Criza a condamnat la cea mai neagră sărăcie mii de oameni şi tot mai multe familii solicită ajutoare sociale.

Elisabeta Cucoş a rămas fără soţ cu mulţi ani în urmă şi are grijă singură de cei şapte copii ai săi. A locuit 18 ani de într-o clădire pe strada Mihail Eminescu. În luna septembrie a anului 2009, familia a fost evacuată din casă de către proprietari, fiind nevoită să vieţuiască pe stradă, până când autorităţile i-au găsit o locuinţă. Clădirea în care s-au mutat nu beneficiază de apă potabilă, iar de curând nu avea nici măcar electricitate.

Toţi cei opt membri ai familiei trăiesc din alocaţia copiilor şi dintr-un ajutor de 190 de lei pe care îl primesc lunar de Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi.

„Copii mai merg să mănânce la cantina Bisericii Sf. Spiridon. Eu mănânc ce găsesc. Ne rugăm ca bunul Dumnezeu să nu ne lase de izbelişte. Lemne de încălzit am primit de la Primărie", ne-a mărturisit Elisabeta.

În aceeaşi situaţie se află şi familia Cristea, care trăieşte de nouă ani de zile într-o cocioabă mizerabilă, pe cale de a se prăbuşi. Este beneficiară a venitului minim garantat din anul 2001. În schimbul ajutorului social pe care îl primeşte lunar, femeia este obligată să presteze lunar, 11 zile de muncă în folosul comunităţii.

„Primesc 313 lei lunar de la Primărie. Soţul nu lucrează, iar băiatul este bolnav şi nu poate face efort. Suntem mulţumiţi de acest ajutor, deoarece nu avem alte posibilităţi", ne-a mărturisit Niţa Cristea.

La limita de jos a sărăciei

Un număr de 5163 de familii care nu au nicio sursă de venit primesc lunar, de la Primăria Galaţi, un ajutor financiar pentru a supravieţui, respectiv venitul minim garantat.

Dintre cei 5.163 de beneficiari, 2.156 sunt familii alcătuite din trei persoane, 505 sunt familii alcătuite din patru persoane, 224 sunt familii formate din cinci persoane, în timp ce 365 de familii au mai mult de cinci membri. Ajutorul material acordat lunar fiecăreia dintre cele 5.163 de persoane este diferit şi calculat în funcţie de numărul membrilor familiei sale.

Pe lângă cei care primesc venit minim garantat, 210.000 de gălăţeni beneficiază de prestaţii sociale. Dintre aceştia, 100.000 primesc alocaţie de stat pentru copii, iar restul sunt beneficiari de prestaţii sociale cum ar fi subvenţia pentru energia termică şi ajutoarele de încălzire cu lemne , gaze şi combustibili petrolieri.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite