FOTO Un bibliotecar din Petroşani dă dovadă de curaj şi se antrenează intens în Dunăre pentru a traversa înot Canalul Mânecii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul antrenament a fost făcut în apele reci ale Dunării, fără costum de neopren şi a durat mai bine de zece ore, fără întrerupere.

Avram Iancu a sărit în apă duminică dimineaţă, la ora 09:16, în dreptul localităţii Gropeni din judeţul Brăila. A fost începutul unui antrenament intens, în care bărbatul a parcurs înot 43 de kilometri în 10 ore şi 15 minute. Apele Dunării nu au avut mai mult de 23 de grade Celsius.

„Sunt pregătit din toate punctele de vedere şi mă bucur că am această oportunitate de a mă antrena chiar şi în Dunăre. Abia aştept să mă arunc în apă. Apropo de înotul în Dunăre, erau acele vârtejuri, despre care nici acum nu ştiu cât la sută e mit, şi cât la sută e realitate”, a declarat Avram Iancu, înotător.

Pentru a rezista în apele Canalului Mânecii fără costum de neopren, bibliotecarul din Petroşani s-a antrenat inclusiv iarna trecută. Ideea de a traversa înot Canalul Mânecii i-a venit în urmă cu aproximativ doi ani, când, în biblioteca în care lucrează a citit o carte despre istoria traversării Canalului dintre Franţa şi Marea Britanie.

„Lecturând acel articol am constatat că niciun român nu s-a încumetat să traverseze Canalul Mânecii. Orgoliul meu naţional cumulat cu numele pe care îl port, Avram Iancu, nu a acceptat această situaţie”, a spus Avram Iancu, înotător.

image

„A fost o zi foarte lungă, a fost mult mai greu decât mă aşteptam, dar mă bucur că am reuşit să parcurg cu bine cei peste 40 de kilometri. Am doborât o performanţă personală, mi-am bătut propriul record şi în ceea ce priveşte distanţa. Mă bucur că am realizat ce mi-am propus, să stau atâta timp în apă. Un maraton de alergare are 42 de kilometri, ori eu am făcut un maraton acvatic, ceea ce este dincolo de limite. Mă bucur că au fost alături de mine atâţia oameni pe Dunăre.
Cam după 4 ore s-au instalat nişte dureri destul de serioase în umeri, în următoarele 3 ore am înotat cu dureri cu arsuri foarte mari, după care am început să îmi revin. Psihicul joacă un rol determinant în aceste momente. Trebuie să găseşti acea tărie ca să poţi trece de orice. Distanţa de la gândul de a renunţa la a renunţa efectiv e de doar un pas”, a precizat Avram Iancu la finalul cursei.

image

Bărbatul de 39 de ani este din Petroşani, este însurat şi are trei copii. Ambiţios din fire, tânărul îşi doreşte să fie primul român care va reuşi să treacă înot Canalul Mânecii. Dacă va reuşi această performanţă, Avram Iancu va fi unul din cei 16 la sută care izbutesc acest lucru.

image

„Pe parcursul celor 10 ore de antrenament m-am gândit la familie, la voi, cei care m-aţi aşteptat. Iubesc foate mult victoriile romaneşti. Dacă ştiam că Dunărea este un loc de antrenament atât de bun, aş fi exploatat-o încă de de anul trecut. Curenţii sunt foarte puternici, am dat o bătălie crâncenă în ultimii kilometri deoarece ne-am întors pe malul din partea tulceană şi ca să traversez Dunărea ca să vin pe partea Galaţiului mi-au trebuit 3-4 kilometri de sprint continuu. A fost infernal, dar până la urmă am reuşit să ajung exact la ţintă. Se pare că experienţa de anul trecut din Canalul Mânecii - bătălia cu acei curenţi - a fost benefică acum şi sunt convins că experienţa de acum va fi benefică în Canalul Mânecii”, a mai spus ambiţiosul înotător.

Competiţia oficială va avea loc în perioada 9 - 13 august.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite