FOTO Imagini stranii cu râul Siret acoperit cu o spumă ciudată, înainte de vărsarea în Dunăre. Autorităţile anchetează o posibilă poluare masivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pata de mizerie se întinde pe circa 100.000 mp FOTO Valentin Tudose
Pata de mizerie se întinde pe circa 100.000 mp FOTO Valentin Tudose

Pata de spumă murdară acoperită circa 100.000 de metri pătraţi ai râului, pe ultimii doi kilometri de dinaintea vărsarea acestuia în Dunăre. Autorităţile au fost sesizate, a fost demarată o anchetă, însă nu există deocamdată nicio explicaţie oficială.

Un pasionat al sporturilor nautice, din Galaţi, a surprins sâmbătă, 9 februarie, imagini tulburătoare, cu râul Siret acoperit cu o spumă ciudată, ce pare să provină din deversarea unor reziduuri poluante. 

GALERIE FOTO

Fotografiile au fost făcute în zona dinspre vărsarea în Dunăre a Siretului, iar o serie de martori spun că o porţiune de aproximativ doi kilometri din albia râului (de la confluenţa cu Dunărea şi până la Barboşi) era acoperită cu spumă.

Cea mai vehiculată ipoteză este aceea că materialul poluant care se întinde pe circa 100.000 de metri pătraţi de luciu de apă ar proveni din zona decantoarelor combinatului siderurgic de la Galaţi, situate în spatele haldei de zgură, în apropiere de balta Mălina.

Totuşi, potrivit reprezentanţilor combinatului, decantoarele respective au fost închise în urmă cu câţiva ani, aşa că este puţin probabil că spuma să provină de acolo. Asta cu atât mai mult cu cât canalul deversor în Siret al bălţii Mălina este cu alţi trei kilometri mai în amonte (respectiv în apropiere de triajul CFR Barboşi) de zona potenţial poluată.

O altă  ipoteză este legată de deversarea în Siret a unor dejecţii de origine animală, de la una dintre fermele zootehnice din zona Barboşi-Şendreni, însă oficial în aria menţionată există doar microferme, care n-ar fi putut genera, în niciun caz, efecte atât de vizibile.

În fine, o a treia variantă este aceea că ar putea fi vorba de o avarie la staţia de epurare a municipiului Galaţi (care deversează apa epurată în Siret). Spuma seamănă foarte bine cu cea surprinsă, într-o filmare cu drona postată pe site-ul companiei publice de utilităţi din Galaţi, în canalele tehnologice ale staţiei de epurare. Însă nici Primăria Galaţi şi nici compania de utilităţi Apă Canal SA nu au confirmat un astfel de incident.

Poluarea a fost sesizată, duminică, autorităţilor de Mediu, dar şi Poliţiei, însă deocamdată nu a fost emisă nicio poziţie oficială. Deocamdată nu au fost observaţi peşti morţi în albia râului, însă situaţia este încă departe de a fi clarificată. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite