Cum se prepară delicioasa zacuscă de mere. Legumele care dau savoare preparatului exotic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zacuscă de mere Foto: lifeandcoffeebeans.ro
Zacuscă de mere Foto: lifeandcoffeebeans.ro

Chiar dacă se numeşte zacuscă de mere, vorbim tot de o zacuscă, pentru că vom folosi în principiu aceleaşi legume care intră în componenţa unui asemenea preparat. Mărul vine pentru a da savoare şi o altă textură mâncării.

Vom începe prin a spăla şi tăia legumele. ”Ceapa va fi tocată mărunt, morcovul va fi ras pe răzătoare, iar ardeiul gras şi gogoşarii îi vom prăji în ulei încins şi pe o parte, şi pe cealaltă. Îi vom pune apoi într-un vas cu puţină sare, urmând să îi curăţăm ulterior de seminţe şi coajă”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente:

- Mere - un kilogram;

- Gogoşari - un kilogram;

- Ardei gras - un kilogram;

- Morcovi - un kilogram;

- Ceapă - un kilogram;

- Sare şi piper, după gust;

- Un vârf de cimbru;

- Ulei - 100 de mililitri;

- Pastă de tomate - un borcan de 350 de grame.

După ce spălăm merele, le curăţăm de coajă şi le radem pe răzătoare. Putem alege să le curăţăm de coajă sau nu, în funcţie de preferinţa fiecăruia. Vom adăuga într-un recipient legumele amintite anterior, punând sare, piper şi puţin cimbru, cât să dea gust preparatului, iar apoi le vom lăsa la foc moderat cam o oră şi jumătate, maxim două.

”Gospodinele ştiu că pentru reuşita oricărui preparat de iarnă, focul trebuie să fie moderat. După ce am călit legumele la foc potrivit, adăugăm şi merele rase, cu o mică menţiune. Fie radem merele chiar înainte de a le pune peste legume, fie le radem şi punem puţină zeamă de lămâie peste ele, astfel încât să nu se oxideze”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Cum păstrăm zacusca în sezonul rece

Dacă se întâmplă totuşi ca merele să se oxideze puţin, nu trebuie să ne facem griji pentru că acest mic inconvenient nu va schimba gustul preparatului, ci doar puţin aspectul. La final, adăugăm şi pasta de tomate şi mai lăsăm ingredientele să fiarbă pentru încă o jumătate de oră.

După ce zacusca de mere s-a temperat uşor, o vom pune în borcane pentru a se păstra pe timpul iernii. În situaţia în care dorim să folosim zacusca pentru consumul curent, este indicat să o băgăm la frigider, după ce am servit o porţie la masă.

”Pentru a se păstra în condiţii foarte bune pe perioada sezonului rece, recomand ca zacusca de mere să fie pusă în borcane, iar acestea să fie lăsate la fiert în cuptor la o temperatură de 120 de grade pentru 40 de minute. După aceea, punem capacele la borcane şi le mai lăsăm la cuptor pentru încă 20 de minute. Este un proces de conservare a preparatului, care garantează păstrarea în condiţii foarte bune şi pe o perioadă îndelungată”, punctează maestrul Nichi Mărăcine.

Zacusca de mere se serveşte, de regulă, cu preparate din carne de porc şi de vită. Pentru a da preparatului o savoare mai deosebită, se poate folosi şi puţină scorţişoară şi cuişoare, care vor completa foarte bine aroma de gust a cărnii.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite