Cum influenţează geometria roţilor conducerea în siguranţă a maşinii. De ce este important numărul de pasageri care circulă regulat cu autovehiculul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Geometria roţilor va fi verificată doar în service-uri specializate Foto: www.mergebrici.ro
Geometria roţilor va fi verificată doar în service-uri specializate Foto: www.mergebrici.ro

Reglarea geometriei roţilor este extrem de importantă atât pentru siguranţa conducerii automobilului, cât şi pentru costurile pe care le implică ignorarea acestui aspect tehnic. O reglare incorectă a roţilor maşinii conduce la uzura prematură a anvelopelor, distrugerea rulmenţilor şi chiar la pierderea controlului asupra autovehiculului.

Geometria roţilor se verifică pentru a identifica anumite reglaje incorecte, uzuri sau chiar piese defecte. Acest reglaj reduce la minim uzura anvelopelor, scade consumul de carburant al automobilului, asigură o direcţie sigură a automobilului şi permite o frânare efectivă. Existenţa unor dereglaje majore în ceea ce priveşte geometria roţilor poate conduce chiar la pierderea controlului automobilului. 

„Se recomandă verificarea geometriei atunci când conducătorul auto a lovit cu roţile o groapă sau alt obstacol care ar putea afecta ansamblul roţii, atunci când se constată că direcţia nu răspunde corect la acţionare, dar şi atunci când direcţia “trage” stânga sau dreapta în mers. De asemenea, se impune verificarea geometriei roţilor atunci când constatăm uzuri neuniforme ale anvelopelor, la schimbarea unor piese cum ar fi pivoţii şi chiar în cazul schimbării anvelopelor“, explică Florin Marin Bogdan, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galaţi. 

Cât de importantă este distribuţia greutăţii la reglarea unghiurilor

Există câteva aspecte ce trebuie urmărite la operaţia de verificare a geometriei roţilor:

-Unghiul de cădere a roţilor; 

-Convergenţa roţilor; 

-Convergenţa negativă a roţilor la viraje.

Pentru poziţia pivotului de direcţie se urmăreşte:

-Înclinaţia transversală a pivotului de direcţie;

- Unghiul longitudinal de fugă a roţilor.

  

Pentru axa spate se urmăresc două unghiuri şi anume: 

-Unghiul de cădere a roţilor; 

-Convergenţa sau convergenţa negativă a roţilor. 

  

Practic, reglarea geometriei roţilor constă în ajustarea unor piese componente ale suspensiei faţă şi spate, operaţii care se realizează numai în service-uri specializate. 

  

„Este importantă şi distribuirea greutăţii ce acţionează asupra vehiculului când se execută operaţia de reglare a unghiurilor. Vehiculul poate fi folosit fără pasageri şi încărcătură, dar aceasta influenţează  major reglajul corect al geometriei roţilor. Încărcarea excesivă sau executarea operaţiei cu automobilul gol implică faptul că compresia asupra elementelor elastice ale suspensiei  este variabilă şi implicit conduce la poziţii variabile pentru elementele roţilor“, punctează Florin Marin Bogdan. 

Ce trebuie verificat înainte de începerea reglajului

Prin urmare, reglajul se face luând în considerare manualul producătorului auto în ceea ce priveşte încărcarea automobilului în momentul realizării operaţiei de reglaj a geometriei roţilor. În funcţie de modul curent de folosire a automobilului, încărcat cu doi pasageri de exemplu, sau încărcat cu cinci pasageri şi bagaje, se realizează corect reglajul geometriei roţilor. 

Aşadar, când mergeţi la un service specializat, este important să daţi aceste detalii mecanicului care se ocupă de reglarea geometriei, în funcţie de câţi pasageri ştiţi că circulă de regulă cu maşina dumneavoastră şi ce grad de încărcătură are.

Înainte de reglajul unghiurilor, anvelopele trebuie verificate în ceea ce priveşte presiunea. Operaţia de ajustare a unghiurilor durează între 20 de minute şi 40 de minute, în funcţie de automobil.  

Această operaţie este foarte importantă din punct de vedere a siguranţei pasagerilor, dar şi a celorlalţi participanţi la trafic, întrucât poate conduce la provocarea de accidente deosebit de grave. În plus, previne uzura neregulată a anvelopelor, oferă o ţinută la drum mai bună maşinii şi micşorează consumul de combustibil.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite