Cum a primit scutiri de impozite o firmă  la care e acţionar ministrul de Finanţe: decizie administrativă „cu dedicaţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul local Galaţi a adoptat zilele trecute o hotărâre prin care una dintre firmele la care e acţionar Viorel Ştefan, ministrul de Finanţe în exerciţiu, este scutită de impozitul pe clădiri pentru anii 2017 şi 2018. Firma este singura care a beneficiat vreodată la Galaţi de această facilitate denumită „ajutor de minimis”.

Decizie controversată a Consiliului Local Galaţi, care a adoptat, pe 27 aprilie, o hotărâre prin care un demnitar din Guvernul Grindeanu beneficiază de facilităţi fiscale speciale, cu dedicaţie. Navrom Centru de Afaceri SRL, una dintre firmele la care actualul ministru de Finanţe Ştefan Viorel este acţionar (prin intermediul companiei TTS Bucureşti), va beneficia de o scutire de taxe locale excepţională, denumită „ajutor de minimis individual”, suma urmând să ajungă până la aproape 150.000 de lei.

Este de amintit că firma în discuţie este deja sub un contract avantajos pe bani publici, având în vedere că imobilul pe care îl deţine în proprietate (fostul Cămin al marinarilor) - şi care beneficiază acum de scutiri fiscale - este închiriat către o firmă (Cons Management Parc de Soft SRL) la care asociaţi sunt Consiliul Local şi Consiliul Judeţean Galaţi, cu scopul de a funcţiona acolo un parc de tehnologia informaţiilor.

Hotărârea de CL a fost iniţiată de viceprimarul PSD Sorin Cristian Enache, care face parte din acelaşi partid cu ministrul de Finanţe, şi vizează „scutirea de la plata impozitului pe clădire şi a impozitului pe teren datorate de Navrom Centru de Afaceri SRL, în perioada 1 ianuarie 2017 - 31 decembrie 2018”. 

Potrivit raportului de specialitate anexat la hotărârea de HCL, scutirea vizează impozitul pe clădirea şi terenul cu suprafaţa de 3.227 mp, închiriate de Navrom către Cons Management Parc de Soft SRL, societate publică aparţinînd CL şi CJ. Valoarea totală a ajutorului de minimis individual care ar putea fi acordat este de 149.892 de lei, iar facilitatea este justificată ca fiind „pentru menţinerea şi atragerea investitorilor locali şi străini prin punerea la dispoziţie a spaţiilor din Parcul de Soft şi crearea a noi locuri de muncă”.

În faţa protestului consilierilor opoziţiei, care au argumentat că li se pare suspect că doar firma ministrului de Finanţe primeşte, în exclusivitate, astfel de înlesniri, viceprimarul Sorin Enache a încercat să convingă asistenţa că de Navrom Centru de Afaceri SRL ar depinde mai multe firme IT din oraş. În realitate, după cum ne-a răspuns în scris Primăria Galaţi, firmele chiriaşe în imobil plătesc o chirie de 4,5 euro pe metrul pătrat, către compania cu capital integral public Cons Management Parc de Soft SRL (cea care a închiriat integral imobilul de la firma minstrului de Finanţe), iar cuantumul chiriei nu va fi afectat de scutirile de impozite.

image

Clădirea Parcului de Soft (în stânga) FOTO C Crângan

Mai mult decât atât, la o analiză a situaţiei imobiliare se poate constata că nivelul chiriei percepute este cu circa 30% mai mare decât cel cerut de alte firme pentru spaţii comerciale similare în zona Portului, unde se află Parcul de Soft gălăţean. Aceasta este şi explicaţia pentru care numărul de chiriaşi ai Parcului s-a redus drastic în ultima vreme, acum mai fiind acolo doar 38 de firme care ocupă doar o treime din imobil (adică 1.360 mp din 3.227 mp).

Firma publică intermediară în afacere achită însă firmei ministrului de Finanţe, fără posibilitatea de negociere, o chirie de 2 euro pe metrul pătrat (fără a socoti în preţ utilităţile, care se facturează separat) pentru toată suprafaţa clădirii, ceea ce face ca preţul real pe metrul pătrat ocupat să ajungă la 6 euro, adică aproape dublu faţă de preţul pieţei.

image

Adresa prin care Primăria Galaţi ne confirmă că plăteşte chirie pentru un imobil pe trei sferturi gol

Parcul de Soft, „boală grea” la Galaţi

Un raport recent al Curţii de Conturi arată că societatea Cons Management Parc de Soft SRL, creată prin asocierea dintre Consiliul Local şi cel Judeţean, a produs pierderi uriaşe din fonduri publice. Firma a preluat un hotel în paragină destinat marinarilor aflaţi în tranzit în oraş pentru a-l transforma în parc IT.

În 2002, când autorităţile locale au mediatizat Parcul de Tehnologia Informaţiilor de la Galaţi, sintagmele vehiculate erau spectaculoase: „Silicon Valley de la Dunăre“, „motor de dezvoltare“, „magnet de locuri de muncă“. Afacerea a fost parafată şi dezvoltată „pe repede-înainte“, motiv pentru care detalii importante au scăpat publicului. Unul ar fi legat de faptul că imobilul situat pe strada Portului, devenit sediu al parcului tehnologic, a fost închiriat prin negociere directă de la firma Navrom Centru de Afaceri SRL, la care acţionar semnificativ este Ştefan Viorel, senator PSD de Galaţi şi actualul ministru de Finanţe în cabinetul Grindeanu.

Clădirea respectivă era în acea vreme într-o stare foarte proastă şi nu aducea firmei Navrom Centru de Afaceri SRL venit. Conform contractului de asociere, CJ şi CL Galaţi au investit în 2004 pentru modernizarea imobilului 1,5 milioane de lei, după care s-a încheiat un contract de închiriere pentru întreaga suprafaţă de 3.227 de metri pătraţi. Preţul negociat a fost de 2 euro lunar pe metru pătrat, adică 77.448 de euro anual.

Firma publică şi-a asumat prin contract, separat de chirie, şi toate reparaţiile legate de întreţinerea imobilului, dar şi să suporte toate cheltuielile cu utilităţile (apă, căldură, internet, telefonie, energie electrică etc.).

Bilanţurile contabile ale Cons Management Parc de Soft SRL Galaţi arată însă că societatea n-a izbutit decât în primii cinci ani să producă un profit infim. Acoperirea pierderilor ulterioare rezultate din chiriile luate clienţilor, plus costurile generale de funcţionare ale firmei, au fost mascate prin mai multe inginerii financiare.

Una a fost majorarea artificială a capitalului social al firmei publice. Astfel, în toamna lui 2013, Consiliul Judeţean Galaţi a cotizat cu 150.000 de lei, iar la scurt timp asociatul CL Galaţi a plătit aceeaşi sumă, scopul fiind acoperire a pierderilor de 308.000 lei înregistrate în 2012. Operaţiunea a fost repetată în 2015.

Creme de faţă din bani publici

O altă situaţie ilegală descoperită de Curtea de Conturi este legată de faptul că Navrom Centrul de Afaceri SRL a perceput de la societatea publică Cons Management Parc de Soft SRL un tarif peste preţul reglementat prin lege, la energia termică. Suma facturată a fost de 298 lei/gicalaorie, fapt care a produs supraîncasări de 98.563,39 lei, fără TVA, doar în 2016.

Inspectorii de audit au constatat şi că societatea a achiziţionat în 2016 produse şi servicii în valoare cumulată de 4.667 lei, „care nu au legătură cu obiectul de activitate al agentului economic şi nu contribuie la realizarea obiectivelor previzionate, în condiţiile în care operatorul economic se confruntă cu dificultăţi în achitarea datoriilor (chirie, utilităţi) către proprietarul imobilului“.

Curtea de Conturi dă şi exemple: „perie de coafat, hrană pentru câini, analiză RMN, whisky, cremă de faţă, bijuterii, conserve de ton, apă de toaletă, gel de duş, bloc de desen, ciocolată, vin, lichior, selfie-stick, candele“, la care adaugă şi faptul că reprezentantul Primăria Galaţi în Adunarea Asociaţilor a încasat nelegal 12.000 de lei.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite