Condamnare simbolică în cazul unei asistente medicale care a omorât o pacientă după ce i-a injectat gluconat de calciu fără prescripţie medicală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silvia Petruţa Stan Foto: arhivă Adevărul
Silvia Petruţa Stan Foto: arhivă Adevărul

Judecătoria Galaţi a condamnat-o la închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă pe Lory Carmen Avram, o asistentă medicală din Galaţi, care i-a administrat gluconat de calciu unei paciente fără prescripţie şi fără să fie asistată de un medic.

Pe 26.07.2012, Secţia 2 de Poliţie din Galaţi a fost sesizată prin 112 în legătură cu faptul că o gălăţeancă, Silvia Petruţa Stan, a dededat la un dispensar medical.

Oamenii legii au refăcut firul evenimentelor şi au descoperit că cea care se face vinovată de moartea femeii este chiar asistenta medicală care a anunţat Poliţia, Lory Carmen Avram (47 de ani).

Silvia Petruţa Stan s-a prezentat la cabinetul medical cu o fiolă de gluconat de calciu şi i-a cerut asistentei medicale să îi administreze intravenos substanţa.

Lory Carmen Avram a făcut acest lucru fără să fi existat o prescripţie în acest sens, fără să fie asistată de un medic, aşa cum cer protocoalele medicale, şi fără să citească prospectul de pe fiola de gluconat de calciu, care specifica clar că este nevoie de monitorizarea funcţiilor vitale ale pacientului în timpul administrării.

La scurt timp după administrare, femeia a început să se sufoce şi şi-a administrat singură un puf dintr-un medicament numit Ventolin, ce permite deschiderea căilor aeriene şi, astfel, ajută la prevenirea senzaţiei de constricţie toracică, respiraţie şuierătoare şi tuse, numai că efectul a fost invers.

Muncă în folosul comunităţii la Spitalul de Psihiatrie

Silvia Petruţa Stan a intrat în stop cardio-respirator, iar echipajul Ambulanţei chemată să o resusciteze nu a mai putut face nimic pentru a-i salva viaţa.

După ce au fost efectuate mai multe expertize medico-legale în acest caz, care au disculpat-o iniţial pe asistenta medicală, Comisia Superioară de Medicină Legală a concluzionat că moartea victimei ” a fost violentă şi s-a datorat decompensării funcţiilor cardiace consecutiv administrării de gluconat de calciu şi autoadministrării de Vintolin”.

Audiată de procurori, asistenta Lory Carmen Avram a declarat că nu se consideră vinovată de moartea pacientei, dar a recunoscut că i-a administrat gluconatul de calciu fără să aibă o prescripţie în acest sens şi fără să fie asistată de un medic.

Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor  şi Asistenţilor Medicali din România i-a suspendat pentru cinci ani dreptul de a-şi mai exercita profesia, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi a trimis-o în judecată pentru ucidere din culpă şi neglijenţă în serviciu. 

Pe 16 mai, Judecătoria Galaţi a condamnat-o pe Lory Carmen Avram la un an şi 6 luni de închisoare cu suspendare, verdictul nefiind definitiv. În plus, judecătorii au dispus ca asistenta medicală să îi plătească fiicei victimei, Caval Oana Diana, daune morale de 50.000 de lei şi daune materiale de 15.000 de lei. Aceasta a fost obligată să urmeze un curs de calificare profesională în perioada de supraveghere, urmând şi să presteze 100 de zile de muncă în folosul comunităţii la Spitalul de Psihiatrie ”Elisabeta Doamna” sau la o grădiniţă din Galaţi.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite