Concluzie surprinzătoare în cazul exploziei de la vila unui om de afaceri din Galaţi: reglare interlopă de conturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pompierii au reconstituit firul întâmplării din noaptea de 14 spre 15 martie 2017 şi au ajuns la concluzia că incendiul a fost declanşat intenţionat, iar explozia a fost premeditată, deoarece furtunul de la aragaz fusese smuls. Poliţia a declanşat o anchetă, deoarece există suspiciuni că ar putea fi vorba de un autor din lumea interlopă.

Cu toate că autorităţile au acreditat iniţial ideea că explozia care a avut loc în noaptea de  14 spre 15 martie 2017 într-o vilă din centrul Galaţiului a fost un accident, cercetările ulterioare au scos la iveală un lucru şocant: focul a fost pus, iar explozia a fost premeditată.

„În urma cercetării s-a stabilit că a fost vorba despre o acţiune intenţionată. Mobilul producerii incendiului a fost declanşarea unui incendiu la etajul superior, după care a coborât şi a dat drumul la gaze la nivelul inferior. Asta explică şi faptul că apelul la 112 s-a dat cu incendiu la etaj superior, iar în timpul apelului a avut loc şi deflagraţia”, a declarat lt. col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al I.S.U. Galaţi.

Vila incendiată se află pe o alee laterală ce porneşte din strada Eroilor, nu de parte de intersecţia cu strada Nicolae Bălcescu, iar proprietarul ei părea să fie omul de afaceri Nicu Bezman, cunoscut publicului pentru afacerile din domeniul imobiliar (în special construcţia de mansarde).

Acesta nu era în imobil la data producerii evenimentului, fiind plecat su soţia într-o excursie în străinătate, însă a surprins declaraţia lui, prin telefon, legată de statutul proprietăţii avariate de explozie. El a recunoscut că avea datorii mari la cămătari (bani împrumutaţi pentru a-şi finanţa afacerile), că imobilul era gajat către aceştia şi că, de fapt, urma să fie evacut din vilă pentru neplata datoriilor.

„Aveam datorii la cămătari. Aveam casa pusă gaj. Fusese adjudecată de ei. Poate fi şi o răbunare, nu ştiu. Am luat de la cămătari 50 000 de euro, le-am dat înapoi 20 000. Mai rămăsese o diferenţă de 30.000 de euro. Casa a fost evaluată la 10 miliarde de lei vechi. Executorul mi-a vândut-o cu 3 miliarde, deşi casa nu era girată toată. Era girat numai parterul şi etajul. Etajul 2 şi mansarda nu erau girate. I-am spus executorului: de ce o vinzi dacă nu era gajată? A ridicat din umeri şi au facut ce au vrut şi la instanţa de fond”, a declarat prin telefon Nicu Bezman.

image

Omul de afaceri Nicu Bezman FOTO Arhiva Adevărul

Dincolo de declaraţiile lui Nicu Bezman, ancheta continuă, pentru a se stabili exact despre ce este vorba. Unul dintre vecini a declarat că înainte cu câteva minute de incendiu a văzut în faţa casei două limuzine, din care au coborât nişte bărbaţi „bine făcuţi”. „După ce a început focul au dispărut”, a declarat omul.

Şi Poliţia a confirmat că echipă de criminalişti a cercetat centimetru cu centimetru casa şi încearcă sa afle cine este piromanul. „În cauză s-a întocmit un dosar penal de cercetare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere. Poliţiştii efectuează cercetări  pentru stabilirea condiţiilor în care s-a produs evenimentul”, a precizat Delia Rogojină, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Nicu Bezman a fost de-a lungul timpului implicat în câteva scandaluri legate de mansardarea blocurilor din Galaţi, fiind acuzat de lucrări făcute de mântuială, sub standardele de siguranţă, dar şi de faptul că ar fi falsificat semnăturile unor proprietari care refuzau mansardarea.

De asemenea, omul de afaceri a lansat în urmă cu câţiva ani un proiect de amenajare de garsoniere la subsolurile blocurilor. Proiectul a eşuat însă pentru că autorităţile au refuzat să-i dea avizele necesare, dat fiind că aşa zisele garsoniere nu îndeplineau condiţiile legale privind aerisirea şi iluminarea. Cu toate acestea, Bezman a reuşit să amenajeze şi să vândă câteva astfel de spaţii, prilej cu care a izbucnit şi un scandal legat de faptul că nu avea acordul tuturor proprietarilor blocului pentru a dispune de spaţiile comune de la subsol.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite