Coloane cu milioane de insecte pe cer, fenomen neobișnuit și spectaculos. Ce spun specialiștii

0
Publicat:

Un fenomen rar a fost observat la intrarea în orașul Galați. Pe cer au apărut coloane de insecte, asemeni unor fuioare de fum. Specialiștii spun că au apărut din cauza căldurii excesive și nu reprezintă un pericol.

Coloane de insecte deasupra Galațiului FOTO: FB
Coloane de insecte deasupra Galațiului FOTO: FB

Coloanele de insecte au apărut în apropierea lacului Brateș, din Galați. De la distanță, oamenii au crezut că este vorba de fuioare de fum vegetația uscată, însă când s-au apropiat au văzut că sunt coloane cu milioane de insecte mici.

Specialiștii susțin că este singura zi de împerechere a acestor insecte și că nu sunt periculoase. Apariția acestor coloane mari de insecte are legătură și cu temperaturile extrem de ridicate din aceste zile, în Galați fiind cod roșu de caniculă.

„Este un fenomen spectaculos pentru publicul larg, însă pentru noi biologii nu este ceva neobișnuit. Sunt niște insecte care seamănă cu țânțarii, se numesc chironomide și acum e perioada lor de împerechere. Fuioarele astea sunt create de masculi, iar femelele aleg masculii care dansează cel mai frumos.  Se întâmplă uneori vara să se formeze aceste coloane de insecte. Nu reprezintă niciun pericol pentru oameni, nu transmit boli. Aceste coloane au fost observate în preajma Lacului Brateș”, a declarat Mădălin Șerban, biolog Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Galați.

Coloane de insecte, asemeni unor fuioare de fum FOTO: FB
Coloane de insecte, asemeni unor fuioare de fum FOTO: FB

Potrivit Wikipediachironomidele sunt o familie de insecte asemănătoare cu țânțarii, dar sunt, de regulă, mai subțiri și mai delicate decât aceștia. Au un corp subțire, picioarele sunt lungi și subțiri, aripile lungi și înguste. 

În România, sunt peste 120 de specii de insecte.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite