Ciobanii care-şi tratau angajaţii ca pe sclavi şi îi aduceau în pragul sinuciderii. Motivul pentru care magistraţii i-au achitat de toate acuzaţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrătorii care ajungeau la stâna a doi ciobani din judeţul Galaţi erau cazaţi în condiţii înfiorătoare şi trăiau cu resturi de mâncare, fiind mereu la limita subzistenţei. Dacă vreunul îndrăznea să-şi ceară drepturile, era bătut şi i se inventau prejudicii fiind pus la muncă în condiţii de sclavie.

Curtea de Apel Galaţi i-a achitat, printr-o decizie definitivă, pronunţată pe 16 decembrie 2019, pe fraţii Octavian-Marian şi Nicolae-Ionuţ Popov de acuzaţia de trafic de persoane, după ce iniţial Tribunalul îi condamnase la pedepse grele cu închisoarea, de 9 ani şi 6 luni, respectiv 8 ani şi 4 luni. Judecătorii instanţei superioare au apreciat că nu există suficiente probe pentru a dovedi acuzaţia de trafic de persoane.

Procurorii DIICOT Galaţi au stabilit că, în perioada 2015-2017, cei doi bărbaţi s-au folosit de cinci persoane, cu vârste cuprinsă între 40 şi 50 de ani, cărora le-au promis salarii de 700 de lei pe lună ca să muncească la o stână pe care o deţineau în judeţul Galaţi.

Când ajungeau la stână, ciobanii le luau telefoanele mobile şi îi forţau să muncească până la epuizare. Judecătorii i-au obligat iniţial pe ciobani să le plătească la trei dintre angajaţii pe care îi foloseau ca pe sclavi câte 13.500 de lei de fiecare în contul lunilor de muncă neplătite, dar acum victimele vor trebui să deschidă procese civile separat pentru a-şi recupera drepturile cuvenite, ţinând cont că cei doi fraţi au fost achitaţi. 

”În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2015-2017, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale comune, la diferite intervale de timp, inculpaţii au recrutat, transportat, transferat, adăpostit şi primit cinci persoane vătămate majore, cu vârste cuprinse între 40 şi 50 ani, prin inducere în eroare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a acestora”, au precizat procurorii DIICOT Galaţi.

Anchetatorii au stabilit că fraţii Popov au recrutat de-a lungul timpului persoane cu o situaţie materială precară, din mediul rural, pe care, cu promisiunea unor condiţii de salarizare şi muncă normale, le-au exploatat prin supunerea la muncă la stâna pe care o deţin şi, cu pretextul necesităţii recuperării unor pagube, nu le-au achitat drepturile salariale şi nu le-au acordat zile libere.

”S-a reţinut că, după recrutare, odată realizat primul pas în aservirea victimelor, prin lăsarea acestora fără acte de identitate, inculpaţii Popov Octavian-Marian şi Popov Nicolae-Ionuţ se completau în reuşita activităţilor de aducere în stare de dependenţă a persoanelor vătămate. Astfel, ambii inculpaţi participau la acţiunile de intimidare a victimelor care încercau să fugă sau să reclame autorităţilor tratamentul la care sunt supuse, cu precizarea că, în mod majoritar, acţiunile de intimidare a victimelor prin agresare fizică era apanajul inculpatului Popov Nicolae-Ionuţ”, susţin procurorii.

După ce reuşeau anihilarea libertăţii de mişcare a victimelor, cei doi fraţi organizau în incinta stânei repartizarea forţei de muncă, la un efectiv de animale mult prea mare pentru puterea de muncă a victimelor traficate.

Deşi, iniţial, pentru a putea convinge persoanele vătămate să vină să muncească la ei, ciobanii le promiteau că nu vor avea grijă decât de ovine, că vor beneficia de salarii rezonabile (700 RON/lună), că vor primi patru zile libere pe lună, aceste promisiuni nu numai că erau uitate când începeau munca, dar dacă vreuna dintre victime îndrăznea să-şi ceară drepturile, indivizii le umileau şi le aplicau corecţii fizice.

Terorizaţi, ameninţaţi şi bătuţi

Angajaţii celor doi ciobani ajungeau să constate că aceştia nici nu se gândeau să respecte normele legale privind salarizarea, sănătatea şi condiţiile de muncă, fiind cazaţi în locuri insalubre şi trăind la limita subzistenţei, nefiindu-le plătit salariul.

”În situaţia în care îşi manifestau nemulţumirea sau solicitau întoarcerea la domiciliu, victimele se regăseau aservite prin datorii reale (distrugeri la stână, decesul unor animale din presupusa vină a ciobanilor), ori imaginare, iar uneori erau  ameninţate şi agresate, astfel că nu puteau decât să urmeze conduita impusă de traficanţi”, explică procurorii DIICOT Galaţi regimul de teroare instituit de către cei doi.

În urma anchetei, oamenii legii au constatat că ciobanii exercitau agresiuni fizice şi psihice şi atunci când li se părea că angajaţii nu depun destule eforturi pentru ca stâna  „să meargă bine”, li se părea că închid oile prea devreme sau că sunt prea lenţi în activităţile desfăşurate, situaţii în care îi loveau cu pumnii şi picioarele şi nu îi lăsau să se odihnească suficient.

„L-ai bătut numai cu pumnii în cap“

„Vezi că boschetarul ăsta de Costel a plecat… A lăsat tot. Haine ce a avut de p’aici, de pe la stână... Toate le-a lăsat aici, pe masă, ca să le văd”, îi spunea într-o discuţie telefonică Marian Popov fratelui său care a izbucnit: „F...u-i morţii mamei lui! Da’ nu pun eu mâna pe el? Să vezi ce-i scot părul din cap. Nu i-a convenit... Ei, lasă-l în pace! Hai că văd ce fac. Hai! Băi frate, băi...”, reiese din interceptările convorbirilor telefonice ale celor doi fraţi.

Potrivit interceptărilor DIICOT, „Costel” fugise la un alt cioban, deoarece nu mai suporta munca şi pedepsele la care era supus de către fraţii Popov. El a lăsat acolo actele de identitate, hainele şi salariul neîncasat timp de mai multe luni. „Că cică... i-a tăiat trenul două oi şi l-ai bătut numai cu pumnii în cap... şi de aia a plecat de acolo”, spunea Octavian-Marian  Popov.„ Îi f..t bătaie de se cacă pe el!... Băga-mi-aş ... în boschetarul mă-tii. Mi-a lăsat vacile în... în saivan. F...u-l în gură de zdreanţă!”, a continuat Ionuţ Popov când a auzit unde a plecat angajatul.

„Vino cu poliţia şi ia-mă de aici“

Ciobanul care-l găsise pe „Costel”, îi spunea unuia dintre fraţii Popov că fugarul avea tendinţe suicidale. „El mi-a zis că se spânzură. Când este încolţit aşa de... şi cu bătaia şi cu una... n-are nici unde... unde să se ducă. Şi anul trecut când l-a bătut Pavel, tot la fel... că el n-are unde să se ducă, el se spânzură. Mie mi-e şi frică într-un fel să nu facă vreo prostie pe acolo, pe la...”, a încercat o explicaţie ciobanul.

”Păi, dacă îi dau eu douăzeci de pumni în cap, îl omor! Dă-l în morţii mamei lui”, ameninţa Ionuţ Popov.

„Mă, tu vino cu poliţia şi ia-mă de aici, băi! Că n-am cum să scap de la golanii ăştia. Tu înţelegi?... Iei poliţia de la Scânteieşti... Te mai sun eu şi vii să mă iei. Păi, tre’ să-mi dea vreo cincizeci de milioane. Vreo cincizeci de milioane tre’ să-mi dea măi, femeie!”, i se plângea o altă victimă soţiei sale la telefon. 

Pe 19 octombrie 2017, au fost efectuate patru percheziţii domiciliare în comuna Vânători şi în municipiul Galaţi, ocazie cu care au fost ridicate bijuterii şi suma de 25.000 lei provenită din activitatea infracţională. Când au fost duşi în faţa procurorilor, Marian şi Ionuţ Popov au declarat că sunt nevinovaţi, că au respectat în totalitate drepturile angajaţilor şi că nu i-au agresat verbal sau fizic. 

GalaţiPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite