Celebrul Charlie Ottley, la „Vatra cu Dor” a meşterului popular Paul Buţa. A mâncat „chiperi cu smântână” FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SURSA FOTO: Paul Buţa
SURSA FOTO: Paul Buţa

Charlie Ottley, realizatorul celebrelor documentare Wild Carpathia şi Flavors of Romania, a vizitat „Vatra cu Dor” din Galaţi, gospodăria lui Paul Buţa, un meşter popular din Galaţi, care creează măşti tradiţionale unicat.

„Vatra cu dor” este o gospodărire tradiţională din satul Şiviţa, judeţul Galaţi, unde artistul Paul Buţa şi-a creat un mic colţ de rai. Meşterul popular şi-a amenajat două ateliere: unul de măşti şi altul de ţesut. În curte sunt amenajate o bucătărie de vară cu un cuptor central, atelierul olarului şi cel al meşterului. 

De peste 30 de ani, Paul Buţa creează măşti populare unicat. Cele 2.000 de măşti au fost expuse în numeroase expoziţii din România, Suedia, Franţa, Austria, Belgia, Italia, America Australia sau Japonia. 

„Astăzi (n.r. luni, 11 iulie)  am avut un oaspete de onoare în bătătură la Gospodăria Tradiţională "Vatra cu Dor" ! Charlie Ottley împreună cu echipa sa ne-au vizitat atelierul de măşti populare şi am povestit atât despre tradiţiile şi obiceiurile din zona noastră cât şi despre gastronomia locală ! Urmăriţi episoadele lansate de această echipă minunată şi distribuiţi munca lor pentru că doar în felul acesta putem promova România !Mulţumim Charlie Ottley ! Mulţumim echipei Wild Carpathia! #WildCarpathia #FlavoursofRomania”, a scris Paul Buţa, într-o postare pe Facebook.

GALERIE FOTO

Meşterul popular ne-a mărturisit că a gătit echipei Wild Carpathia o reţetă veche din satul său natal, moştenită de la bunica sa. 

„M-am bucurat mult de o aşa vizită. Au făcut un filmuleţ cu măştile populare, apoi le-am făcut o reţetă foarte veche, pe care am învăţat-o în satul natal, de la bunica mea. Este vorba de o mâncare de chiperi cu smântână. Sunt ardei graşi, prăjiţi pe plită la cotlon, care se călesc până seamănă cu o tocăniţă, apoi se adaugă smântână. Le-a plăcut foarte mult, au rămas surprinşi de absolut tot ce le-am pregătit, dar şi de ospitalitatea noastră. Le-am mai gătit poale în brâu, ciorbă de zarzavat, mâncărică de carne. Au băut şi un rachiu de prune făcut de mine. A fost o onoare pentru mine şi m-am bucurat că s-au simţit foarte bine”, ne-a spus Paul Buţa. 

Cum au fost provocaţi actorii din serialul „Lucifer” de meşterul popular 

Paul Buţa i-a provocat, în 2019, pe actorii celebrului serial „Lucifer” să-i încerce măştile de diavol. Buţa le-a promis în schimb vişinată românescă, iar răspunsul Netflix, platforma care difuzează acum celebrul serial, a răspuns pe măsură.

Într-un clip postat pe pagina de Facebook, Paul Buţa povesteşte cum a auzit de serial de la fiul lui. Meşteşugarul le-a promis celor de la Netflix că dacă imaginile ajung la actorii serialului el dă „vişinată făcută la mine în gospodărie, adică homemade”.

Netflix a răspuns printr-un clip postat pe pagina oficială de Facebook. Actorii serialului s-au filmat în timp ce probau măştile făcute de Buţa. Pe fundal poate fi auzit negativul piesei „Balada românului”, de la Subcarpaţi. „Aşteptăm vişinata, să fie limpede”, a fost răspunsul Netflix.

Paul Buţa s-a născut în judeţul Vaslui, într-un sat pe nume Rai. A absolvit Academia de Artă din Chişinău – Facultatea de Artă Dramatică, este căsătorit şi are doi fii.      

Vă recomandăm şi: 

Omul cu 1.500 de feţe. Meşterul Paul Buţa face înconjurul lumii şi-i uimeşte pe străini cu tradiţiile româneşti

Un meşter popular i-a lansat o provocare lui Lucifer, iar Netflix a răspuns în stil mare. Cum s-au filmat actorii celebrului serial: Diavolul arată diferit în România

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite