Cel mai mare spital din sud-estul României, în pragul colapsului. Medicii  au nevoie de perfuzii şi de oxigen pentru a continua să muncească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţie extrem de gravă la Spitalul de Urgenţă din Galaţi. 38 de angajaţi şi 9 pacienţi au fost diagnosticaţi cu COVID-19 în ultimele zile. Medicii şi asistentele medicale rămaşi muncesc până la epuizare pentru a suplini lipsa colegilor lor care au fost internaţi pentru tratament de specialitate.

În ultima săptămână, la Galaţi au apărut mai multe focare de COVID-19. Cele mai importante sunt la Spitalul de Urgenţă din Galaţi, la Şantierul Naval Damen şi la un depozit farmaceutic. De departe, cea mai gravă situaţie se înregistrează la Spitalul de Urgenţă.

Până acum, 38 de angajaţi (medici, asistenţi medicali, infirmiere) şi 9 pacienţi au fost infectaţi cu noul coronavirus. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate la Secţia Medicală 2. Alte cazuri de COVID-19 au apărut la Unitatea de Primiri Urgenţe, Cardiologie şi Chirurgie 2.

”Secţia medicală 2, secţia chirurgie 2, secţia de cardiologie şi cea de hematologie sunt închise pentru 48 de ore pentru efectuarea dezinfecţiei terminale. În tot judeţul, sunt 125 de persoane, personal medical şi de îngrijire, care au fost diagnosticaţi cu COVID-19. Este vorba despre 18 medici, 56 de asistenţi medicali şi 51 de infirmieri, îngrijitoare şi brancardieri”, ne-a declarat dr. Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

”Obosiţi, epuizaţi, resemnaţi...”

Cadrele medicale infectate au fost internate la alte spitale pentru a fi trataţi, iar colegii lor muncesc până cad din picioare pentru a compensa lipsa acestora. S-a ajuns chiar la situaţia ca, la finalul unei ture, medicii şi asistentele medicale să primească perfuzii şi oxigen pentru a rezista pentru o nouă zi de muncă.

”Voi scrie, din nou, despre NOI, ATI Judeţean. Obosiţi, epuizaţi, resemnaţi...Calul de povară al judeţului, la care unii se uită să vadă cât poate să mai ducă şi îi mai pun în cârcă. Azi, despre Oameni, care după încheierea unei ture la ATI Covid, au nevoie de perfuzii şi oxigen ca să poată să o ia de la capăt. Oameni care s-au străduit să rămână sănătoşi pentru a putea trata cazurile critice din tot judeţul. Acum, vă spun că am obosit şi suntem dezamăgiţi. Ne-am făcut şi ne vom face datoria în continuare, până când vom mai putea... Dar obosiţi psihic, epuizati fizic , resemnaţi. Singura Secţie ATI funcţională permanent din Judeţul Galaţi.”, se arată în mesajul postat pe contul oficial al Secţiei ATI a Spitalului Judeţean Galaţi”, a scris dr. Corina Manole, şefa secţiei ATI din Spitalul de Urgenţă din Galaţi, pe Facebook.

31 de infectări într-o singură zi

Cadrele medicale nu s-au infectat cu noul coronavirus în spital, virusul fiind contractat cel mai probabil de la persoane asimptomatice cu care medicii şi asistentele medicale au intrat în contact în afara unităţii medicale.

"În spitalul judeţean, infectarea s-a transmis prin persoane asimptomatice. Vorbim de o transmitere comunitară generată de această vreme favorabilă ieşirilor în aer liber şi întâlnirilor. Paturile de la ATI sunt pline 100%. Problema cea mai mare o reprezintă asimptomaticii, ei sunt factorul de răspândire care nu poate fi controlat", a declarat Gabriel Avrămescu, prefectul judeţului Galaţi, pentru Digi24.

Numărul de diagnosticări cu COVID-19 a explodat în ultimele zile în judeţul Galaţi, acesta fiind practic dublu faţă de perioada de final a stării de urgenţă. Astfel, duminică, 5 iulie, fuseseră confirmate 1.040 de cazuri, iar luni, 6 iulie, s-au înregistrat 1.071 de cazuri, cu 31 mai multe faţă de ziua precedentă. 663 de persoane au fost declarate vindecate şi externate, iar numărul deceselor a ajuns la 94.

Pe aceeaşi temă:

Încă patru cadre medicale de la Spitalul Judeţean Galaţi au fost confirmate cu noul coronavirus. La nivelul judeţului, 17 noi diagnosticări cu COVID-19

Detalii halucinante în cazul familiei care a desigilat sicriul unui mort de COVID-19: „Uitaţi, oameni buni, ce legi sunt!”

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite