Ce se va întâmpla cu Securitatea din Galați, unde au fost torturaţi sute de deţinuţi. „Ne duceau la subsol să nu se audă zgomot”

0
Publicat:

Palatul Securităţii din centrul orașului Galați, clădire în care au fost anchetaţi şi torturaţi sute de deţinuţi politici, ar putea fi transformată în muzeu. Clădirea este în stare avansată de degradare, fiind grav afectată de cutremure și incendii. 

Fostul Palat al Securității se află în centrul orașului Galați   FOTO: C. Mazilu
Fostul Palat al Securității se află în centrul orașului Galați FOTO: C. Mazilu

Imobilul a găzduit, în perioada comunismului, între 1956 şi 1970, sediul Securităţii Statului, iar după Revoluţie a intrat în patrimoniul Universităţii „Dunărea de Jos”, funcţionând un club sportiv, apoi Facultatea de Sport şi de Arte. Clădirea a fost afectată de cutremure, astfel că a ajuns într-o stare avansată de degradare şi prezintă risc seismic.

Deținut politic torturat: „Strigau <'orbăria>. Adică să nu se audă vorba”

Construit în etape diferite, începând din ultimele două decenii ale secolului al XIX-lea şi până în deceniul IV al secolului al XX-lea, aparţinând unor proprietari, imobilul a ajuns, după 1950, să adăpostească una dintre cele mai de temut instituţii din acea perioadă: Securitatea Statului. 

Sute de deţinuţi politici au fost anchetaţi şi torturaţi în camerele de la subsolul imobilului. 

Fostul Palat al Securității, grav afectat de cutremure și incendii FOTO: C. Mazilu
Fostul Palat al Securității, grav afectat de cutremure și incendii FOTO: C. Mazilu

„Am fost arestat împreună cu alţi nouă colegi de la Grupul Şcolar CFR din Galaţi.  Am fost dus la securitate şi m-au băgat în celula 12. Ne torturau în camerele de anchetă sau în camerele de la subsol unde să nu se audă zgomot, pentru că mai ţipai, plângeai, te durea tot ce se întâmpla cu tine. Cei care făceau de pază erau cred lipoveni pentru că strigau <'orbăria>. Adică să nu se audă vorba. Avem doar 17 ani când mi s-a întâmplat”, îşi amintea Mihai Dionisie, unul dintre supravieţuitorii regimului de exterminare in închisorile Gherla, Jilava, Aiud, Baia Sprie, Periprava şi Galaţi. 

Fostul deținut politic Mihai Dionisie FOTO: C. Mazilu
Fostul deținut politic Mihai Dionisie FOTO: C. Mazilu

După anul 1970, când noul sediu al Securităţii din Ţiglina I a fost finalizat, imobilul de pe Domnească 102, devine sediul Clubului Sportiv „Universitatea” Galaţi. În anii 1990, a fost sediul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, iar după anul 2004 a găzduit Facultatea de Arte din Galaţi.

Geamurile de la subsolul unde erau torturați deținuții, acoperite FOTO: C. Mazilu
Geamurile de la subsolul unde erau torturați deținuții, acoperite FOTO: C. Mazilu

De-a lungul anilor, clădirea a suferit o serie de degradări cauzate de cutremurele din 1940, 1977, 1986, 1990, dar şi de dezinteresul manifestat de cei care l-au avut în administrare sau proprietate. În anul 1994, în urma unei expertize tehnice au fost recomandate măsuri tehnice de consolidare la structură şi fundaţii. Nu se cunosc cauzele pentru care nu au fost luate măsurile respective. 

Clădirea se află în stare avansată de degradare FOTO: C. Mazilu
Clădirea se află în stare avansată de degradare FOTO: C. Mazilu

În 2003 s-a solicitat o nouă expertiză, însă nici de această dată nu au fost aplicate măsurile care aveau ca rezultat asigurarea unei exploatări normale a construcţiei. Au început să apară, din ce mai multe deplasări ale pereţilor şi ale plafoanelor, fără însă a pune în pericol clădirea.

În preajma anului 2009, imobilul, ajuns în stare improprie de funcţionare, a fost evacuat. Un incendiu produs în iarna anului 2014 i-a afectat o parte din acoperiş şi interiorul corpului de clădire mai vechi. 

Imobilul ar putea deveni muzeu FOTO: C. Mazilu
Imobilul ar putea deveni muzeu FOTO: C. Mazilu

Fostul sediul al Securității, reabilitat și transformat în muzeu 

În ultimii ani, clădirirea fostei Securități este tot mai şubredă, pe ziduri fiind montate de ceva vreme plăcuţe de avertizare pentru trecători: „Atenţie, pericol de accidentare!”, conducerea Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi intenţionează să o transforme într-un muzeu. 

„Acolo a fost Securitatea. Este o clădire care a luat foc de trei ori, a fost inundată. Am discutat cu Arhiepiscopia Dunării de Jos, Primăria și Consiliul Județean și dorim să o transformăm într-un muzeu. Dorim să facem un parteneriat pentru a atrage fonduri europene”, susține rectorul universității gălățene, Puiu Lucian Georgescu. 

Imobilul a fost clasat ca monument istoric în anul 2014.

Potrivit istoricilor, imobilul din Galaţi, situat pe strada Domnească nr. 102, aparţinea în 1934, lui Alexandru Doiciu. Era o familie înstărită care deţinea mai multe proprietăţi în Galaţi, Brăila, Sinaia, Bucureşti, Constanţa, o fabrică de cherestea în portul Galaţi, păduri, moşii în judeţul Covurlui.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite