Autorităţile sanitare atrag atenţia că sistarea la scară largă a apei reci în Galaţi creşte riscul de îmbolnăvire a populaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport înaintat Prefecturii de către Direcţia de Sănătate Publică arată că „în condiţiile sistării alimentării cu apă rece şi caldă de peste o lună şi jumătate, gălăţenii afectaţi de aceste restricţii se pot îmbolnăvi de hepatită virală acută de tip A („boala mâinilor murdare”), boală diareică, febră tifoidă sau parazitoze digestive”.

Direcţia de Sănătate Publică a prezentat, marţi, la Prefectură, în cadrul Comisiei de Dialog Social, un raport cu privire la efectele opririi pe termen lung a furnizării apei calde în oraşul Galaţi. După cum se ştie, Galaţiul nu mai are apă caldă de o lună şi jumătate, iar apa rece este oprită complet în aproape 3.000 de apartamente de bloc.

Autorităţile sanitare au evaluat riscurile de îmbolnăvire care decurg din această situaţia şi au concluzionat  că „lipsa apei curente rece şi caldă, poate avea efecte negative atât pentru starea de igienă generală a individului şi locuinţei sale, cât mai ales asupra stării de sănătate a acestuia, cunoscut fiind că multe îmbolnăviri pot fi evitate cu o simplă spalare a mâinilor”.

Gălăţenii afectaţi de aceste restricţii se pot îmbolnăvi (Raport DSP Galaţi)

„În condiţiile sistării alimentării cu apă rece şi caldă de peste o lună şi jumătate, gălăţenii afectaţi de aceste restricţii se pot îmbolnăvi de hepatită virală acută de tip A (“boala mâinilor murdare”), boală diareică, febră tifoidă, parazitoze digestive, afecţiuni dermatologice etc”, se mai menţionează în documentul semnat de dr. Liliana Moise, directorul executiv al DSP Galaţi.

În  raport se mai precizează că inspectorii sanitari ai Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi – Control în Sănătate Publică au efectuat verificări pe teren, în municipiul Galaţi, ca urmare sesizărilor locatarilor cu privire la sistarea nejustificată (persoanele care au făcut sesizările erau cu plata facturilor la zi) a apei reci şi calde, acestea confirmându-se.

Partea bună a lucrurilor este că, până în prezent, Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile nu a înregistrat focare de îmbolnăviri, posibil datorate lipsei apei curente. Rămâne de văzut dacă situaţia va rămâne sub control şi în săptămânile ce vin, în condiţiile în care sistarea apei reci şi a apei calde se va suprapune cu canicula.

Body

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite