Ziua Mihai Eminescu. Versurile „poetului nepereche” au răsunat în autobuzele din Focşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Voluntarii Bibliotecii au citit din lirica eminesciană
Voluntarii Bibliotecii au citit din lirica eminesciană

Ziua Mihai Eminescu marchează, joi (15 ianuarie), 165 de ani de la naşterea poetului naţional. Cu această ocazie, cei 40 de voluntari din cadrul programului „Bibliopovestaşii”  au dus mesajul eminescian în comunitate, pe traseele autobuzelor de la transport public care circulă în municipiu.

„Bibliopovestaşi” de Ziua Mihai Eminescu

Ziua Mihai Eminescu, care marchează 165 de ani de la naşterea poetului, a fost sărbătorită şi la Focşani printr-o serie de evenimente culturale.

O iniţiativă foarte frumoasă a venit din partea voluntari lor proiectului „Bibliopovestaşii”, derulat de Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu",  tineri care „înarmaţi” cu cărţi din lirica geniului poeziei româneşti s-au urcat în mijloacele de transport în comun din municipiu şi au citit versuri pentru călători.

Spre surprinderea lor, „bibliopovestaşii” au avut parte de o reacţie nemaipomenită din partea călătorilor, care o parte dintre ei au şi intrat în jocul iniţiatorilor, recitând din opera poetului, de Ziua Mihai Eminescu.

„Bravo! Dezvoltaţi dragostea pentru citit şi mi-aş dori ca tinerii să nu mai stea atât de mult pe internet. Eminescu are o operă extraordinară şi ca români sunt datori să o cunoaştem. Mă bucur mult că se arată şi la noi semnele de civilizaţie”, a spus unul dintre călătorii plăcut surprinşi de acţiunea de astăzi.

Ziua Mihai Eminescu Bibliopovestasi Focsani
Ziua Mihai Eminescu Bibliopovestasi Focsani

Recitatorii din autobuze s-au bucurat din suflet că într-o astfel de zi de sărbătoare, când se celebrează şi Ziua Culturii Naţionale, au fost răsplătiţi cu ropote de aplauze pentru actul de cultură pe care l-au făcut.

"Nu am crezut vreodată că te poţi simţi ca o familie în autobuz. Încercăm să aducem cartea mai aproape de oameni şi să le arătăm că prin implicarea membrilor comunităţii, prin voluntariat, avem o şansă la schimbare”, ne-a declarat Margareta Tătăruş, coordonatoarea proiectului „Bibliopovestaşii”, de Ziua Mihai Eminescu.

Ziua Mihai Eminescu Bibliopovestasi Focsani
Ziua Mihai Eminescu Bibliopovestasi Focsani

În această seară, „biblioovestaşii" vor merge cu poeziile şi proza lui Mihai Eminescu la un ceai. Ei vor scoate la iveală emoţii, nostalgii, cuvinte şi rostiri pentru toţi cei care vor dori să asculte poeziile şi poveştile lor.

„Nu vom merge cu mâna goală: ducem cărţi ce pot fi citite de oricine poposeşte la Royal Cafe din Focşani şi le lăsăm acolo, pentru focşăneni, spre lectură. Cărţile pot fi împrumutate şi acasă, pot fi returnate tot acolo sau pot fi înlocuite cu alte cărţi din biblioteca personală, pentru că aşa cum spunea Mihai Eminescu.<<Oamenii nu se deosebesc atât prin ceea ce zic, cât prin ceea ce fac!>>” 

Ziua Mihai Eminescu Bibliopovestasi Focsani
Ziua Mihai Eminescu Bibliopovestasi Focsani

Citeşte şi:
BiblioPovestaşii”, voluntarii care promovează altfel lectura

Proiectul, derulat de Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu”, cu sprijinul voluntarilor, îşi propune să implice comunitatea în stimularea lecturii.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite