Viceprimarul Focşaniului, vedeta exerciţiului de alarmare publică. Edilul s-a aruncat de la etaj ca să testeze salteaua pompierilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Iorga a sărit de la 10 metri înălţime
Marius Iorga a sărit de la 10 metri înălţime

Exerciţiul a urmărit, în principal, verificarea aplicării Registrului de capabilităţi la nivelul judeţului Vrancea, conform  Concepţiei unice de Intervenţie în Situaţii Speciale.

Clădiri grav avariate, persoane evacuate, răniţi, accidente rutiere şi incendii de amploare au fost cuprinse în scenariul exerciţiului desfăşurat marţi, 29 septembrie în municipiul Focşani.

În cadrul acestuia s-au simulat şapte situaţii care au necesitat intervenţia comună pentru gestionarea, monitorizarea, organizarea conducerii şi coordonării acţiunilor de intervenţie în scopul limitării şi înlăturării urmărilor produse de un puternic cutremur de pământ, produs în zona seismică Vrancea.

Prima situaţie tactică a presupus că Şcoala Gimnazială „Ion Basgan” din municipiu este afectată structural. Elevii şi cadrele didactice sunt evacuaţi din clădire cu sprijinul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Focşani.

1

"În acest timp, la dispeceratul comun ISU- Ambulanţă se anunţă că sunt persoane care au fost surprinse de elementele de construcţie şi nu se pot evacua. La faţa locului au intervenit personal şi tehnică din cadrul ISU, SAJ, Direcţiei de Dezvoltare şi Servicii Publice Focşani şi SVSU Focşani, care au acţionat pentru degajarea căilor de acces, evacuarea şi acordarea de îngrijiri medicale persoanelor rănite care au rămas blocate în interiorul unităţii de învăţământ.  Pentru identificarea celor două persoane care nu au putut părăsi incinta şcolii a intervenit cuplul chinologic din cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani", a menţionat Cristian Duţă, purtător de cuvânt ISU Vrancea.

Din cauza unor defecţiuni tehnice la staţia de distribuţie carburanţi amplasată în vecinătatea şcolii, a izbucnit un incendiu care ameninţă să se extindă la imobilele din apropiere. Astfel că, s-a intervinit pentru stingerea acestuia cu două autospeciale din cadrul inspectoratului pentru situaţii de urgenţă. De asemenea, s-a acţionat pentru oprirea distribuţiei energiei electrice în zonă, oprirea alimentării cu gaze şi remedierea defecţiunilor apărute la reţelele de alimentare cu apă. De asemenea, reprezentanţi de la Crucea Roşie au intervenit pentru evacuarea unor persoane surprinse în imobile şi le-au acordat îngrijiri medicale.

1

"Altă situaţie tactică a presupus că sediul Direcţiei Silvice Vrancea a fost afectat în proporţie de 70 %, fiind necesară evacuarea lucrătorilor. Membrii SVSU acţionează în colaborare cu personal şi mijloace de transport aparţinând Societăţii de Transport Public Focşani pentru evacuarea acestora. Poliţia locală acţionează în zonă pentru dirijarea circulaţiei, evitând producerea de ambuteiaje.
În intersecţia străzilor Greva de la Griviţa cu Liniştei a avut loc un accident rutier în care au fost implicate două autovehicule, rezultând rănirea gravă a două persoane care au rămas captive în autovehicule. Se intervine pentru descarcerarea, acordarea primului ajutor calificat şi transportul victimelor la spital cu două echipaje din cadrul ISU Vrancea şi unul de la SAJ", a spus Cristina Duţă despre eveniment.

2

La intersecţia străzilor Peneş Curcanu cu Piaţa Agroalimentară sunt elemente de construcţie care blochează atât scara de evacuare aferentă unui bloc de locuinţe cât şi calea de evacuare din Piaţa Agroalimentară. Se intervine pentru căutarea şi evacuarea persoanelor, precum şi pentru eliberarea căii de acces cu un buldoexcavator şi un tractor cu remorcă. Efective de jandarmi intervin pentru dirijarea şi evacuarea locatarilor şi a persoanelor surprinse în Piaţa Agroalimentară şi blocurile de locuinţe. Totodată, se organizează un punct de adunare răniţi.

"La clădirea Halei Moldova izbucneşte un incendiu produs din cauza defecţiunilor survenite în urma mişcărilor seismice la instalaţia de distribuţie a gazelor naturale. Echipaje specializate din cadrul ISU Vrancea, conduse de gruparea operativă, în cooperare cu forţe ale Poliţiei, Jandarmeriei şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă intervin pentru evacuarea persoanelor, acordarea asistenţei medicale de urgenţă, localizarea şi lichidarea incendiului. O persoană care a rămas blocată la etajul I al imobilului este evacuată cu ajutorul autospecialei pentru lucrul la înălţime", se arată în situaţia tactică prezentată.

Totodată, din cauza unor defecţiuni, la cuptoarele din cadrul SC Comcereal SA izbucneşte un incendiu cu posibilităţi de propagare la spaţiile comerciale învecinate. Pentru localizarea şi lichidarea acestuia intervin două autospeciale de stingere cu apă şi spumă din cadrul ISU Vrancea. Trei persoane care au rămas în interior şi nu pot folosi scările din interiorul clădirii pentru a părăsi imobilul sunt evacuate cu ajutorul pernei pneumatice.

1

Exerciţiul a urmărit, în principal: verificarea concepţiei de acţiune stabilită prin planul organizării şi desfăşurării intervenţiei în cazul producerii unor situaţii de urgenţă; verificarea aplicării Registrului de capabilităţi la nivelul judeţului Vrancea, conform  Concepţiei unice de Intervenţie în Situaţii Speciale a componentelor Sistemului Integrat de Acţiune în Situaţii Speciale; verificarea modului de organizare a cooperării între forţele participante şi stabilirea căilor de perfecţionare a acestei activităţi; verificarea sistemului de comunicaţii din dotarea forţelor angrenate şi a modului de aplicare a planurilor comune de acţiune pentru limitarea şi înlăturarea efectelor situaţiilor de urgenţă.

De menţionat că viceprimarul Marius Iorga a dorit să participle activ la acţiuni şi a sărit de la înălţime de 10 metri. „Nu mi-a fost frică, am văzut că au sărit 3 profesionişti, am sărit şi eu, ca cetăţean, să văd dacă e sigură salteaua. Am testat-o pe pielea mea şi nu am păţit nimic”, a spus Iorga.


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite