Spitalul de Urgență din Focșani, în pericol să rămână fără gaz și curent. De unde vine salvarea

0
Publicat:

Conducerea celei mai mari unități spitalicești din județ a cerut ajutorul Consiliului Județean Vrancea, pentru că Ministerul Sănătății, forul tutelar, a refuzat să ofere finanțare pentru plata facturilor.

Spitalul de Urgență Focșani FOTO: Ștefan Borcea
Spitalul de Urgență Focșani FOTO: Ștefan Borcea

Consiliul Județean Vrancea s-a reunit în ședință de urgență pentru alocarea sumei de un milion de lei necesari Spitalului de Urgență din Focșani, aflat în pericol de debranșare de la electricitate și gaze.

Directorul Spitalului de Urgență „Sfântul Pantelimon“ din Focșani spune că a primit notificări, atât de la furnizorul de electricitate, cât și de la cel de gaze naturale.

Spitalul de Urgență se află în subordinea Ministerului Sănătății, dar managerul spune că forul tutelar i-a cerut să ceară fonduri administrației județene, întrucât ministerul se ocupă de investiții și nu de cheltuieli curente.

„Creșterea prețului la utilități a îngenuncheat bugetul unității noastre. Situația financiară a spitalului este instabilă datorită faptului că decontările de la CJAS Vrancea sunt la pragul minim, iar prețurile furnizorilor, mai ales a celor de la gaz și energie electrică, au crescut de până la 5 ori. Valoarea mare a facturilor la utilități pe lunile februarie, martie, aprilie au adus spitalul în imposibilitatea de a le achita. Suma facturilor la utilități este una exagerată, peste puterea de plată a instituției. Făcând un raport simplu între veniturile spitalului și cheltuielile cu plata facturilor, reiese clar că la momentul actual achitarea facturilor la utilități este o sarcină imposibilă pentru unitatea noastră”, se arată într-o adresă trimisă de Constantin Mândrilă, managerul Spitalului, către conducerea Consiliului Județean Vrancea.

Directorul spune că bugetul primit nu acoperă nici măcar plata medicamentelor, a materialelor sanitare, a dezinfectanților, echipamentelor de protecție, iar unitatea spitalicească este într-o situație financiară proastă.

Solicitarea de finanțare a fost votată de toți consilierii județeni, însă președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, i-a transmis directorului că obligația plății facturilor la utilități este în sarcina ministerului Sănătății.

„Eu cred că tocmai ministerul este fix cel care are în responsabilitate aceste cheltuieli. Consiliul Județean nu va pune totuși în pericol funcționalitatea Spitalului Județean”, a transmis președintele CJC Cătălin Toma.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite