REPORTAJ La pescuit de crapi în canalizarea Focşaniului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regia de apă şi canal din Focşani a populat laguna unde se deversează apele staţiei de epurare cu puiet de peşte, pentru a dovedi că apa uzată se întoarce curată în natură.

În urmă cu trei ani, Focşaniul a beneficiat de un proiect de modernizare şi reabilitare a Staţiei de Epurare, conform normelor europene în domeniu.

Practic, tehnologiile folosite pentru decantarea apelor uzate rezultate din reţeaua de canalizare a oraşului, respectiv apa de la blocurile de locuinţe, de la spitale, din WC-uri, abatoare sau spălătorii auto sunt de înaltă calitate, asta în condiţiile în care nu se folosesc substanţe toxice.

Pentru a demonstra că apa uzată a oraşului se întoarce curată în mediul înconjurător, conducerea societăţii locale de utilităţi publice a populat balta unde se scurge apa reziduală a Staţiei de Epurare cu puiet de peşte, în special fitofag şi crap, iar rezultatul a fost unul spectaculos. Peştii au crescut exact ca cei din crescătorii.

Peştii, eliberaţi după concurs

În laguna aflată la marginea oraşului Focşani este organizat, în fiecare an, un concurs de pescuit sportiv în urma căruia pescarii capturează sute de peşti, care sunt însă eliberaţi în apă după concurs.

Pescarii au fost impresionaţi de ceea ce au descoperit la staţia de epurare din Focşani, mai ales de capturile care aveau o greutate de patru kilograme.

„După cum putem constata cu toţii, cu nasul liber, nu se simte nici cel mai mic iz de reţea de canalizare în acest loc. Staţia de epurare este fără cusur şi este o mare bucurie pentru mine să văd asta având în vedere că în urmă cu doar câţiva ani aici nu se putea sta de miros“, a declarat Emil Grosu, unul dintre participanţii la concursul de pescuit „în ape tulburi“.

Dacă pentru pescari laguna reprezintă o ocazie fericită de petrecere a timpului liber, pentru uzina de apă-canal a oraşului aceasta are şi un rol important.

image

„Această lagună are pentru noi un rol tehnologic. După treapta secundară de epurare, apa are nevoie şi de o treaptă terţiară. Este vorba despre acea dezinsecţie care se face direct în apă cu razele ultraviolete de la soare. Nu folosim alte metode, cum ar fi clorinarea apei, pentru că prezintă compuşi chimici care se deversează apoi în râu. Noi demonstrăm calitatea apei epurate prin acest microclimat în care trăiesc peşti, păsări, care cresc foarte bine. Acest lucru denotă că apa are o calitate bună“, a declarat inginerul Gheorghe Vasilescu, directorul CUP Focşani.

Proiect din bani europeni

Înainte, în locul acestei adevărate lagune din Vrancea se depozita nămolul rezultat din procesul de epurare şi astfel se ajungea la un disconfort olfactiv, dar se polua şi pânza freatică.

image

Potrivit reprezentanţilor companiei focşănene de apă şi canal, modelul staţiei de epurare, care a costat aproximativ 13 milioane de euro, bani europeni, ar putea fi preluat şi de viitoarele staţii din judeţul Vrancea, ceea ce va conduce la scăderea poluării pe râurile din judeţ.

La Focşani, apele uzate decantate se varsă în râul Putna, râu care, în trecut, a fost depopulat de peşti. Problema a fost poluarea cauzată de staţia de epurare. În acest moment, în Vrancea se mai construiesc încă două staţii de epurare cu fonduri europene.

Mai puteţi citi:

Sute de focşăneni trăiesc din pescuit 

Mâine se inaugurează staţia de epurare a oraşului
 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite