Proiect de 14 milioane de euro, în impas. Primarul Bacinschi: „Îmi pare rău, pentru că am vrut să facem un lucru bun şi am creat neplăceri cetăţenilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Focşani este la un pas să rateze proiectul de modernizare a unuia dintre cele mai populate cartiere din oraş-Sud, după ce firma care execută lucrările, Vega ’93 Galaţi, a intrat în insolvenţă.

Visul cetăţenilor din Cartierul Sud, de a trăi într-o zonă modernă, cu spaţii verzi, străzi, trotuare şi locuri de parcare a maşinilor după model occidental, este departe de a fi realizat, deşi acest lucru trebuia să existe până acum.

În anul 2011, Primăria Focşani a semnat contractele pentru realizarea unui proiect cu fonduri europene în sumă de 60 de milioane de lei, privind reabilitarea, modernizarea şi extindere de spaţii publice urbane şi spaţii verzi în zona de acţiune Sud-Est a municipiului, care cuprinde o arie de 1200 hectare, cu o populaţie de 20000 de locuitori.

Lucrările trebuiau finalizate în 2013, dar întârzierile în derularea proiectului au dus la amânări succesive a termenelor de execuţie.

Colac peste pupăză, firma Vega ’93 Galaţi, care a câştigat contractul legat de infrastructura stradală, a intrat în insolvenţă şi şi-a retras şantierul de la Focşani. Vega a subcontractat lucrări societăţii Lefter Construct Focşani, dar cu toate că municipalitatea a plătit valoarea lucrărilor executate, banii nu au intrat nici în contul firmei gălăţeni, nici în cel al firmei din Focşani, fiind blocaţi de administratorul judiciar al societăţii Vega.

Prin urmare, firma subcontractoare refuză să mai muncească până nu-şi primeşte banii, lucru imposibil deocamdată.  Investiţia este musai să fie finalizată în decembrie 2015, altfel se pierd banii europeni şi, pe lângă o penalizare usturătoare, Primăria Focşani ar urma să suporte din buget lucrările neexecutate, lucru recunoscut de edilul Focşaniului.

„Există un contract între societatea care a câştigat proiectul, Vega, şi un subantreprenor. Au avut o discuţie între dânşii, neavând posibilitatea să rezolve situaţia plăţii. Este o investiţie care poate fi terminată până la sfârşitul anului, dacă se lucrează. Dacă nu se lucrează, nu avem nicio certitudine a finalizării acestei lucrări şi îmi pare foarte rău, pentru că de ani de zile ne-am chinuit cu acest proiect, am vrut să facem un lucru bun şi am creat atâtea neplăceri cetăţenilor care locuiesc în zona respectivă.

Lucrările se derulează în  Cartierul Sud, Zona Laminorul şi Cartierul Mîndreşti şi vizează trei proiecte separate.

Potrivit primului proiect, care este şi cel mai mare ca valoare, respectiv 43 de milioane de lei, ar trebui reabilitate 16897 mp de spaţii publice, se vor amenaja 17336 mp de parcări, vor fi construite 4325 de ml de piste de biciclete şi se vor reabilita 22 de staţii de autobuz, urmând a fi create alte trei noi.

În ce priveşte spaţiile verzi, în aceleaşi cartiere se va pune gazon pe 185545 mp şi gard viu pe 15988 mp.
Totodată, vor fi plantaţi 2719 arbori şi arbuşti.

Valoarea acestui al doilea proiect este de 12,6 milioane de lei.

Cel de-al trei proiect, cu o valoare de 3,4 milioane de lei, este deja realizat şi a vizat realizarea unui sistem de supraveghere pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii, cu 32 de camere de supraveghere şi un centru de comandă, pentru care vor fi angajate zece persoane.
Proiectele au o valoare totală de 60 de milioane de lei.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite