Primarul din Focşani, iritat că aleşii întreabă în şedinţă publică despre banii atraşi din fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şedinţa Consiliului Local Focşani
Şedinţa Consiliului Local Focşani

Edilul Cristi Misăilă se lăudase zilele trecute că anul 2020 a reprezentat un record în privinţa atragerii de bani europeni, evitând să menţioneze că nivelul sumelor intrate este la jumătate din ce şi-au propus autorităţile la începutul acestui an.

Aleşii locali focşăneni au aprobat, joi seara, execuţia bugetului municipiului pe acest an. Din raportul prezentat consilierilor rezultă că municipalitatea a făcut nişte prognoze nerealiste atunci când a întocmit bugetul local pe 2020, despre care edilul Cristi Misăilă a spus că este unul fără precedent şi se va concentra pe investiţii.

S-a dovedit însă că promisiunile făcute au avut mai mult un scop electoral, pentru că la încheierea anului cifrele seci arată că banii europeni promişi s-au înjumătăţit în buget. Vorbim despre secţiunea de dezvoltare, unde
s-a previzionat că vor intra în bugetul public 160 milioane de lei de la Uniunea Europeană, iar anul se va încheia cu „performanţa” de 68 de milioane de lei.

Şi la capitolul cheltuieli din fondurile comunitare, execuţia bugetară este nici la jumătate din estimat. Astfel, din 108 milioane lei promişi s-au luat doar 41 milioane de lei.

În ce priveşte Programul Naţional de Dezvoltare Locală, celebrul PNLD, nici aici lucrurile nu s-au mişcat cu trebuie, fiind făcute plăţi de 7,6 milioane de lei, faţă de 13,4 cât s-a estimat.

Consilierii locali au dorit să afle de ce Primăria Focşani reuşeşte să-şi facă treaba doar pe jumătate, în condiţiile în care singurul buget unde totul se închide bine este cel de la secţiunea de funcţionare, adică plata salariilor funcţionarilor.

„Am vrea să ştim de ce s-au atras jumătate din sumele previzionate din fonduri europene şi de asemenea, am vrea să aflăm de ce s-au cheltuit doar jumătate din sumele estimate pentru investiţii”, a întrebat consiliera USR-PLUS Alexandra Tătaru.

Iritat de întrebare, primarul Cristi Misăilă a spus că sunt răspunsuri care s-au dat la comisiile de specialitate la care participă aleşi locali şi că nu ar trebui insistat pe acest aspect.

„Dacă s-a discutat odată în comisii şi aţi primit răspunsul, haideţi să nu mai lungim inutil timpul”, a spus primarul Misăiă.

Alexandra Tătaru: „-Este vorba şi despre focşăneni, trebuie să ştie, domnule primar

Cristi Misăilă: „-Focşănenii ştiu mai bine decât dumneavoastră cum s-a făcut execuţia bugetului, pentru că se vede în teritoriu, cum s-a lucrat şi cât s-a lucrat”.

Alexandra Tătaru: „-Focşanenii trebuie să ştie că este mai puţin de jumătate din suma previzionată”.

Carmen Grosu, directorul economic al Primăriei Focşani a venit cu câteva precizări, susţinând că în funcţie de cum merg verificările în teren ar mai putea intra bani europeni în buget, fără să comunice o sumă.

În timpul dezbaterilor, s-a mai amintit despre împrumutul de 70 de milioane de lei pe care Primăria Focşani l-a făcut anul trecut pentru investiţii, din care nu s-au făcut trageri în acest an, estimarea fiind că până la sfârşitul anului vor fi traşi luaţi de la bancă 19 milioane de lei.

Vă mai recomandăm:

Aleşii liberali vor doi viceprimari la Focşani, deşi nu au majoritate. USR PLUS: „Trebuie să avem un acord solid“

PNL şi USR-PLUS se tatonează pentru formarea unei majorităţi în Consiliul Local Focşani

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite