PORTRET: Romeo-Valentin Muscă este teologul care a studiat creştinismul celor trei Confesiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A început cu studiul creştinismului la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucureşti, a continuat să studieze catolicismul la Fribourg şi a finalizat cu teologia protestantă la Geneva.

Valentin Muscă şi-a dorit din copilărie să urmeze o carieră în teologie.

„Aveam cred şase-şapte ani când am mers prima dată la biserică şi mi-a plăcut", spune Valentin, care până la maturitate nu şi-a mai schimbat opţiunea mai ales că, în şcoala generală, la Broşteni, l-a avut profesor de franceză pe scriitorul Florin Paraschiv.

„Prin cinismul lui mi-a dezvoltat simţul critic", îşi aminteşte Valentin Muscă. A urmat apoi Seminarul la Buzău, pe vremea lui Ceauşescu.

„M-am dus la Teologie când toţi fugeau de ea. Nu am avut probleme din cauza asta. Oricum erai privit mai ciudat, doar atât", spune Valentin Muscă despre acea perioadă. A urmat Facultatea de Teologie la zi şi în paralel pe cea de Istorie, la Universitatea Bucureşti.

„Atunci am descoperit bibliotecile, mergeam îmbrăcat cu paltonul în sala de lectura de la BCU, nu era căldură şi, pentru că nu era lumină, studiam de multe ori la lumina lumânării", îşi aminteşte teologul.

A ales să meargă mai departe cu studiul creştinismului, chiar dacă 95% din colegii săi s-au preoţit.

„Am luat decizia mai ales când am văzut că s-au înfiinţat seminarii şi facultăţi teologice pe bandă rulantă, la tot pasul. Am decis tot atunci să mă profilez pe cercetare", a dezvăluit teologul.

A plecat în Elveţia în 1994

„Am descoperit o deschidere mare către ortodoxie şi o lipsă totală de fundamentalism religios. Plecam din ţara în care catolicismul era privit ca un duşman. Am descoperit acolo o viaţă normală, într-o ţară normală, cu oameni normali", spune Valentin Muscă despre primul contact cu Vestul.

A urmat doctoratul în Teologie Latină Medievală, la Universitatea Pontificala Mizericorde, iar postdoctoratul la Facultatea Autonomă de Teologie Protestantă din Geneva.

„Am vrut să am o imagine obiectivă asupra creştinismului. La noi în ţară, BOR este o biserică de stat, celelelate culte sunt tolerate", recunoaşte Valentin Muscă.

S-a întors în ţară zece ani mai târziu. A început să lucreze ca jurnalist şi, printr-o campanie de presă, a reuşit să reînvie un monument istoric de categoria A, Biserica „Sf Apostoli" Cazaclii din Odobeşti.

„Am avut satisfacţia de a descoperi Vrancea religioasă, pe care nu o cunoşteam. Vreau acum să fac un set de lucrari despre Vrancea, sub toate aspectele", mai spune Valentin Muscă.

Altă mare satisfacţie a sa în domeniul cercetării este introducerea în circuitul religios a două biserici abandonate din Focşani: Biserica Sf. Nicolae Tăbăcari şi Sf. Gheorghe - Armeni.


Întrebări şi răspunsuri

De ce ai ales să studiezi în altă ţară?

Eu sunt de profesie teolog şi am vrut să îmi desăvârşeşc studiile într-o ţară în care sunt trei limbi oficiale, o limba naţională, o ţară multiculturală, şi anume Elveţia.


Cum vezi acum religia, după ce ai studiat cele trei confesiuni?

Sunt un apologet al creştinismului românesc, vorbesc despre depărtarea Bisericii de cei săraci, despre megalomania care a cuprins România după 1989. Sunt împotriva politicii de betonizare a României prin kitsch-uri de catedrale şi biserici cu termopan. Construim biserici la tot pasul dar nu construim biserici în sufletul omului.


Ce îi place

Îmi place să citesc, ador să mă plimb prin natură, să mă joc cu băiatul meu şi să-mi petrec cât mai mult timp cu familia. La oameni îmi plac sinceritatea, onestitatea, îi apreciez pe acei oameni care spun ceea ce gândesc şi gândesc ceea ce spun.

Ce nu îi place

Nu îmi plac mârlănia, figuranţii şi figurantele ajunşi în funcţii publici. Nu îmi place faptul că, în momentul în care am plecat din ţară, în 1994, am lăsat o Românie pe care am regăsit-o la fel cum o lăsasem, asta chiar dacă au trecut zece ani în care am sperat să se schimbe ceva.


Profil: Născut: 04.09.1967, Odobeşti
Studii: postdoctorat la Facultatea de Teologie Protestantă din Geneva, 2004
Ocupaţia: consilier Primăria Odobeşti
Familie: căsătorit, un băiat

FocşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite