Liderii romilor din Vrancea vor pentru comunitatea lor şcolarizare, servicii de sănătate și locuri de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toader Constantin, preşedintele Partidei Romilor Pro Europa
Toader Constantin, preşedintele Partidei Romilor Pro Europa

Potrivit preşedintelui Partidei Romilor, în perioada următoare va fi luat la pas tot judeţul pentru reorganizarea sucursalelor locale şi identificarea problemelor cu care se confruntă această etnie.

Şefii romilor din Vrancea au decis să dea jos milităria din pod şi să pună la punct probleme cu care se confruntă etnia. Iar acest lucru se va face de jos în sus, plecând de la depistarea nefuncţionalităţilor din sucursalelor Partidei Romilor, care în acest moment nu funcţionează tocmai bine, lucru care a făcut ca unele situaţii de îmbunătăţire a vieţii oamenilor din această etnie să fie tratate cu indiferenţă

"Sucursalele din judetul Vrancea trebuie să fie unite și puternice. Nivelul de încredere al populației rome va crește cu timpul, datorită liderilor săi. Unii lideri nu înțeleg că Partida Romilor Pro-Europa nu este un SRL. Aceasta este o organizație care are porțile deschise. O organizație puternică a romilor, în județ are posibilitatea să facă ceva pentru comunitate. Trebuie seriozitate maximă. O parte dintre lideri nu înțeleg lucrurile care nu sunt firești. Nu poți, în calitatea de lider într-o comunitate, să-ți tratezi semenii tăi cu indiferență, iar o parte dintre lideri care nu țin cont de acest aspect vor fi schimbați", spune Toader Constantin, preşedintele Partidei Romilor "Pro Europa", care este totodată şi consilier judeţean.

Acesta susţine că va organiza întâlniri cu reprezentanții locali ai comunităților rome precum și cu autoritățile locale, unde se va aduce în atenţie viaţa romilor. Iar una dintre aceasta este faptul că sunt foarte mulţi romi, în special copii, care nu au acte de identitate. În al doilea rând, prioritare sunt educaţia, sănătatea şi locurile de muncă.

„Toți părinții copiilor de romi din comunități trebuie să înțeleagă că ai lor copii și ai noștri trebuie să frecventeze cursurile școlare, indiferent cu ce probleme se confruntă, fiindcă școala este viitorul. În ceea ce privește sănătatea, în perioada următoare vom verifica dacă romii din comunități sunt înscriși la medic de familie, și vom face o evidență a celor care pot munci, dar nu au acces la locurile de muncă. Locurile de muncă sunt foarte necesare pentru că ne confruntăm și vedem cât de anevoios este să achităm niște datorii la stat, și nu putem. Foarte mulți romi trăiesc din ajutorul social și alocația de stat a minorilor, și aici ne referim și la romii care traiesc in locuințele sociale", mai spune preşedintele Toader.

Colaborare cu autoritățile locale și județene

Reprezentanții organizației romilor din localitățile din Vrancea vor colabora în demersul lor atât cu autoritățile locale, cât și cu cele județene. 

"Îmi doresc ca in fiecare comunitate de romi să găsim o persoană care să fie interfața între Partida Romilor „Pro-Europa”, Consilile locale de unde fac parte și Consiliul Județean Vrancea. „Vin fonduri importante și trebuie să fim pregătiți să le folosim. Am convenit că e necesar cu toate forțele să acționeze în aceeași direcție, în baza aceleiaşi strategii de incluziune socială Problemele comunităților de romi sunt multiple, iar acestea nu pot fi rezolvate doar de autoritățile centrale și locale și trebuie conștientizate și de reprezentanții locali ai comunităților de romi. Nu putem să mai fim reprezentanți ai comunităților de romi și să ne plimbăm cu o legitimație în buzunar și atât!
Comunitățile de romi din Vrancea trebui să se solidarizeze și să fie aproape unii de alții”, concluzionează Toader Constantin.

Vă mai recomandăm:

Comunitatea de romi cere primarului din Focşani să angajeze un expert din rândul etniei. Cum răspunde municipalitatea

FOTO VIDEO Iniţiativă impresionantă a romilor din Focşani. "Acest gest nu ţine de etnie, ci cultivă spiritul voluntar"

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite