În an electoral, liceenii din Focșani de a XI-a și a XII-a invitați de primar să afle despre investițiile europene din oraș. Misăilă: ”Sunt preferatele elevilor”

0
Publicat:

Adresa semnată de primarul municipiului a ajuns în toate unitățile de învățământ liceal din Focșani și directorii au termen de răspuns până pe 16 ianuarie.

Cristi Valentin Misăilă, primarul municipiului Focșani FOTO: Facebook
Cristi Valentin Misăilă, primarul municipiului Focșani FOTO: Facebook

O adresă trimisă de primarul municipiului Focșani către toate unitățile de învățământ liceal din oraș a creat vâlvă în cancelariile liceelor.

Adresa, o premieră până acum, are din conținut un vădit caracter electoral într-un an în care sunt patru rânduri de alegeri în România, mai ales că sunt vizați doar elevi de clasele a XI-a și a XII-a, în marea loc majoritate trecuți de 18 ani, prin urmare cu drept de vot.

Practic, elevii sunt invitați în cadrul săptămânii ”Școala Altfel” să afle despre proiectele cu fonduri europene implementare de municipalitate, sub pretextul că aceștia și-ar fi exprimat interesul pentru ele pe rețelele de socializare și că astfel de teme sunt ”preferatele elevilor focșăneni”, după cum spune primarul.

”Ca urmare a proiectelor implementate de municipalitate în oraș, numeroși liceeni focșăneni și-au exprimat dorința, prin intermediul rețelelor  de socializare și nu numai de a afla mai multe informații legate de  programele de modernizare, inclusiv printr-o vizită la sediul Primăriei municipiului Focșani. Tocmai de aceea considerăm oportună organizarea unor astfel de întâlniri, în cadrul cărora elevii claselor  a XI-a și a XII-a din Focșani vor avea ocazia  de a participa în mod direct la o sesiune de discuții cu privire la stadiile și obiectivele proiectelor derulate de Primăria Focșani. În consecință, propunem ca aceste acțiuni să aibă loc la sediul municipalității în cadrul activităților derulate în săptămâna ”Școala altfel”. Întâlnirile vor urmări prezentarea proiectelor europene implementate în Municipiul Focșani, dar și alte aspecte legate de procesul decizional în administrația publică locală, discuțiile libere pe aceste teme fiind preferatele elevilor focșăneni”, scrie în adresă primarul Cristi Valentin Misăilă.

image

Directorii unităților de învățământ liceale s-au arătat pro și contra față de o astfel de inițiativă.

”Până la urmă, trăim într-o comunitate, iar elevii sunt beneficiarii direcții ai investițiilor care se fac aici. Este o oportunitate să afle despre proiectele care se implementează. Din punctul meu de vedere, nu cred că are legătură cu campania electorală. Chiar o să-i însoțesc pe elevi la Primărie”, ne-a declarat Andreea Săndulescu, directorul Colegiului Național ”Al.I. Cuza”, despre care se cunoaște că este o susținătoare declarată a primarului în funcție.

Până acum nu i-a băgat nimeni în seamă pe elevi, s-au trezit brusc acum. Cred că Inspectoratul Școlar Vrancea ar trebui să intervină și să pună piciorul în prag”, ne-a declarat, sub protecția anonimatului, un director din Focșani.

Surprinzător, un alt director, care este și consilier local PSD în Focșani, ne-a transmis că elevii nu pot onora invitația primarului pentru că în săptămâna ”Școala Altfel” se desfășoară alte activități. Doar că în acest caz, primarul nu are un interes prea mare pentru elevii de aici, marea lor majoritate fiind navetiști, cu alte cuvinte ”neinteresanți” din punct de vedere electoral.

 ”Am primit adresa, însă noi suntem liceu tehnologic și în cadrul ”Săptămânii Altfel” facem practică. Acesta o să fie și răspunsul pe care îl dăm Primăriei”, ne-a spus Elena Balaban, directorul Colegiului Tehnic Auto ”Traian Vuia”.

Contactată telefonic, șefa Inspectoratului Școlar Vrancea s-a ferit să ofere un răspuns ferm, motivând că unitățile de învățământ au propria lor autonomie.

”Ce adrese trimite Primăria Focșani, este treaba lor. Ce răspuns vor avea școlile, iar e treaba lor, ține de decizia unității și nu le pot impune nimic. Dacă aceste acțiuni nu afectează programul școlar, nu am nicio problemă. Nu pot comenta mai mult”, ne-a spus Dana Marchitan, inspectorul general școlar al IȘJ Vrancea.

De menționat că Primăria Focșani a derulat în ultimii ani mai multe proiecte cu fonduri europene privind reabilitarea unor unități de învățământ și nu numai, dar acestea nu au fost finalizate la 31 decembrie 2023, în termenul limită, pierzându-se astfel finanțarea. Acestea au fost etapizate și vor putea fi continuate în anul 2024, dar cu o altă finanțare externă.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite