Dorel lovește și la Focșani. Copaci ciuntiți cu flexul pentru a face loc bordurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întâmplarea a avut loc pe strada 1 Decembrie din Focșani, unde se derulează un amplu proiect cu fonduri europene vizând resistematizarea infrastructurii de transport. Garda de Mediu Vrancea a reacționat prompt.

Copacii au fost mutilați de muncitori FOTO: Ștefan Borcea
Copacii au fost mutilați de muncitori FOTO: Ștefan Borcea

Muncitorii care lucrează la reabilitarea străzii 1 Decembrie din Focșani au schilodit pe viață, cu flex-ul, câțiva copaci aflați pe traseul modernizării, pentru a face loc unor borduri.

Ei au ciuntit mai multe rădăcini de arbori, fără nicio autorizație de mediu, pentru a respecta, chipurile, un proiect făcut probabil dintr-un birou.

Mai mulți arbori au fost schilodiți de mucnitori FOTO: Ștefan Borcea
Mai mulți arbori au fost schilodiți de mucnitori FOTO: Ștefan Borcea

Biologul Silviu Chiriac, de la Agenția de Protecție a Mediului Vrancea, a avut o reacție destul de vehementă la adresa celor care au făcut asta.

„La noi în oraș sunt preferate bordurile așezate în linie perfect dreaptă...că altfel nu am fi un oraș modern. Drept urmare, ce facem noi atunci când niște arbori stau în calea liniilor pe care trebuie musai să fie așezate bordurile? Da, se vede cu ochiul liber: se ia un fierăstrău mecanic și cu perfectă grijă pentru geometria străzii, se taie perfect plan trunchiul, rădăcinile și orice parte vegetală care ar putea opri raza laser, care indică locul bordurii! Mai departe...., dăm vina pe secetă, boli, pulberi și sare pentru iminenta moarte a copacilor, care au avut nesimțirea să împiedice înfrumusețarea orașului”, a scris pe Facebook Silviu Chiriac.

Reporterul „Adevărul” a mers la fața locului, a făcut câteva fotografii și le-a trimis la Garda de Mediu, care a și reacționat prompt.

O echipă a fost trimisă pe teren pentru verificări, iar administratorul firmei care lucrează acolo va fi sancționat, cel mai probabil cu o amendă.

Arborii au fost schilodiți de muncitori FOTO: Ștefan Borcea
Arborii au fost schilodiți de muncitori FOTO: Ștefan Borcea

„L-am chemat mâine, la Comisariatul Gărzii de Mediu, pe administratorul firmei, care este din București. I-am cerut să îmi aducă acordul de mediu și celelalte documente care i-au dat dreptul să maltrateze copacii. Probabil nu are așa ceva, dar ce pot să vă spun este că va fi cu siguranță o sancțiune. Vor fi stabilite de asemenea, măsuri în sarcina autorităților administrației publice locale să instruiască și să monitorizeze constructorii, pentru a preveni vătămarea de arbori pe parcursul executării proiectului”, ne-a declarat Aurel Cristian, comisarul șef al Gărzii de Mediu Vrancea.

Masacrare cu repetiție 

Nu este prima dată când copacii sunt maltratați în acest fel la Focșani.

Anul trecut, cel puţin 15 tei pe strada Bucegi au fost grav afectaţi de lucrările de modernizare care se desfăşoară în zonă, care fac parte din același proiect. Muncitorii au încercat atunci ascunderea rănilor provocate copacilor, protejându-i cu folie de plastic.

La puţin timp, reprezentanţii Gărzii de Mediu Vrancea au mers la faţa locului şi au inventariat arborii care au fost afectaţi.

„Nişte oameni iresponsabili şi fără un dram de judecată au distrus arborii ornamentali de pe aliniament. Utilajele unei firme care execută lucrări de reabilitare au masacrat pur şi simplu arborii care le-au stat în cale.  Stimaţi domni, stimate domnule primar, nu aşa modernizăm oraşul. Avem nevoie şi de asfalt, dar mai mult avem nevoie de natură, de spaţiile acestea verzi cum generic le numeşte legea şi care pe zi ce trece se împuţinează. Vom căuta vinovaţii şi-i vom judeca cu tot ce are legea mai aspru. Este prea blândă legea pentru ceea ce au făcut”, a precizat atunci Aurel Cristian, comisar şef al Gărzii de Mediu Vrancea.

Primăria Focșani a dispus atunci că firma vinovată va suporta toate cheltuielile pentru remedierea situaţiei, acest lucru însemnând tratamente horticole specifice sau înlocuire, acolo unde este cazul, a teilor afectaţi. Lucru care nu s-a întâmplat.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite