Descoperire interesantă într-o comună din Vrancea. Bustul unui fost prim-ministru de acum 90 de ani, sculptat de un artist celebru, găsit în pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vintilă Brătianu
Vintilă Brătianu

Sculptura a fost descoperită cu ocazia unor săpături pentru reţeaua de utilităţi în curtea Şcolii Primare din Coteşti-Odobasca şi a fost preluată în custodie de Primăria comunei Coteşti.

Specialiştii Direcţiei de Cultură Vrancea şi reprezentanţi ai poliţiei au fost chemaţi de conducerea Primăriei Coteşti pentru a verifica o statuie găsită cu ocazia unor săpături.

Bustul, cel mai probabil din bronz, este într-o stare de conservare bună, cu excepţia unor deteriorări în zona feţei.

Inscripţiile aflate pe bust arată că acesta a fost creat de către sculptorul Oscar Han, autorul Statuii Victoriei de la Tişiţa, monument înscris în Lista Monumentelor Istorice din Vrancea.

"La iniţiativa Primăriei Coteşti, un expert a realizat o verificare iniţială a bustului, care îl reprezintă, în opinia acestuia, pe Vintilă I. C. Brătianu, prim-ministru al României în perioada 1927-1928. În funcţie de rezultatul evaluării, care va stabili autenticitatea şi valoarea bunului cultural, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vrancea va declanşa procedura de clasare a bustului în Patrimoniul cultural naţional mobil. Cu această ocazie, Primăria comunei Coteşti şi-a arătat intenţia ca, după încheierea procedurilor de evaluare, să asigure restaurarea bunului şi ridicarea unui soclu în comuna Coteşti în vederea punerii în valoare a operei şi a semnificaţiei istorice a bunului cultural", potrivit directrorului Direcţiei de Cultură Vrancea, Traian Victor Negulescu.

FocşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite