Crima oripilantă care a scandalizat România acum un secol. Cum a rămas nepedepsit vizitiul ungur care a siluit şi ucis o fetiţă la Focşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Macridescu din Focşani, locul unde s-a petrecut nenorocirea FOTO Adevărul
Casa Macridescu din Focşani, locul unde s-a petrecut nenorocirea FOTO Adevărul

Unul dintre cele mai revoltătoare acte criminale produse vreodată în România, căruia i-a căzut victimă o fetiţă de doi ani şi jumătate, s-a produs în anul 1922, pe data de 7 mai, în casa celebrului dr. I. Macridescu din Focşani.

Unul dintre cele mai revoltătoare acte criminale din România s-a produs în anul 1922, în locuinţa celebrului doctor Ion Macridescu, casă în care au avut loc o serie de întâlniri mondene ale societăţii la început de secol XX, imobil care mai rezistă şi astăzi pe strada Cuza Vodă din oraşul moldav.

Într-o zi de primăvară, pe data de 7 mai, Aurica, fetiţa servitoarei medicului, care avea doar doi ani şi jumătate, a murit în chinuri groaznice, după ce a fost violată şi apoi lovită cu bestialitate de vizitiul medicului, un maghiar pe numele Sandor Fazakos, zis Alicsandru. Evenimentele s-au întâmplat la o oră la care stăpânul nu era la domiciliu.

Mama fetiţei, servitoarea Măndiţa Borş, şi-a găsit puterea să le spună anchetatorilor cum de s-a întâmplat tragedia. Ea a menţionat că în jurul orei 18.00, vizitiul, care avea doar 24 de ani, a venit cu trăsura acasă, dar probabil că se oprise la vreun birt din oraş, pentru că era sub influenţa alcoolului.

1

„A intrat în casă unde se afla copila mea, Aurica. Ce o fi făcut, nu ştiu, dar după câtva timp, când eu am sosit în casă am dat peste numitul individ în camera de alături, lângă canalul de apă, aplecat la canal unde a dat drumul la apă şi spăla fetiţa mea care se găsea leşinată cu faţa în sus într-un lac de apă ce cursese de la canal jos pe podele. Am strigat la el şi m-am repezit de mi-am ridicat copila, aducând-o în bucătărie unde a fost pusă pe pat şi am încercat a o aduce în simţire. Aici am observat că era plină de sânge, lovită la cap, violată şi cu vânătăi pe picioare”, le-a spus poliţiştilor mama fetiţei violate, după cum reiese din dosarul de cercetare păstrat la Arhivele Naţionale.

După cum am menţionat mai sus, medicul Macridescu nu era acasă la acel moment. Dacă ar fi fost, poate s-ar fi reuşit salvarea vieţii micuţei, care a murit în câteva ore de la comiterea faptei. Rezultatele expertizei medicale au arătat că Aurica fusese siluită de vizitiul beat care, după comiterea faptei, speriat de eventuale consecinţe, a dat bir cu fugiţii. Procesul de la Curtea de Apel Galaţi s-a desfăşurat în lipsa făptaşului şi a durat aproape un an.

1

Sentinţa s-a dat pe data de 20 martie 1923 şi a însemnat condamnarea în contumacie la pedeapsa de 10 ani de închisoare, conform Codului de Procedură Penală de la acea vreme.

“Condamnă în contumacie pe Fazakos Sandor, zis Alicsandru, major, născut în comuna Dorneşti-Bucovina, vizitiu în serviciul  dlui dr. Macridescu din oraşul Focşani, acum dispărut, să sufere timp de 10 ani recluziune (n.a. pedeapsă privativă de libertate). Mai condamnă pe numitul să plătească  statului suma de 200 de lei, cheltuieli de procedură penală”.

1

După condamnare, s-au întreprins demersuri de prindere a infractorului, care părăsise ţara, cu destinaţia Ungaria. A fost prins abia după mai bine de un deceniu de la comiterea faptei, pe teritoriul Ungariei. Bărbatul era căsătorit şi din vizitiu devenise fochist pe vapor.

El a fost judecat de Tribunalul din Gyor, dar măsura dispusă de magistraţii maghiari a scandalizat opinia publică din Focşani. Fazakos Sandor, zis Alicsandru, a fost achitat de instanţă, după ce în cursul procesului a negat în permannţă fapta pe care a comis-o. Mai mult decât atât, el a fost ajutat şi de faptul că la proces nu au venit martorii direcţi, la dosar nefiind nicio declaraţie care să-l acuze.

“În numele sfintei coroane ungare, Tribunalul din Gyor, ca instanţă penală, a pronunţat pe baza dezbaterii principale publice contra lui Fazakos Sandor, acuzat de viol şi de omucidere internaţională, următoarea soluţie: Tribunalul achită pe acuzatul Fazakos Sandor, de 36 de ani, cetăţean ungar, căsătorit, fochist la vapor, fără avere”.

1

Aşa s-a scris povestea crimei din casa renumitului doctor focşănean. Statisticile vremii arată că între anii 1919-1930 în fostul judeţ Putna, adică Vrancea de astăzi, au avut loc 24 de asasinate, 116 omoruri simple, 3 pruncucideri, 55 lovituri cauzatoare de moarte. Au mai fost date şi 15 condamnări cu muncă silnică pe viaţă.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite