Colindă ţara în lung şi-n lat la târgurile de antichităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Buzăţelu
Ioan Buzăţelu

Ioan Buzăţelu este cel mai cunoscut anticar al Focşaniului, deţinătorul unei colecţii impresionante de carte rară, numismatică, filatelie, documente de epocă.

Este un personaj absolut fermecător, cu o cultură vastă, capabil să-ţi vorbească ore în şir despre cărţi, scriitori, istorie, fiind totodată şi unul dintre marii colecţionari ai acestei ţări.

Ioan Buzăţelu s-a născut în comuna Bragadiru, de lângă Bucureşti şi a urmat cursurile Liceului Comercial „Nicolae Creţulescu" din Capitală, iar studiile superioare le-a făcut la Facultatea de Inginerie Agrară, fiind contabil şi conducător de unităţi ecomonice la trusturi cu specific agricol din ţară.

Din anul 1968 a devenit, prin repartiţie guvernamentală, focşănean cu acte în regulă. În tot acest răstimp însă şi-a amplificat pasiunea pe care o avea de mic copil faţă de carte şi documente rare, fiind deţinătorul unor impresionante colecţii.

„De la vârsta de zece ani am colindat toate târgurile şi talciocurile din Bucureşti, iar acest lucru îl fac şi astăzi. De două ori pe lună sunt prezent la Bucureşti, la Şuţu, dar şi la Braşov şi prin ţară unde au loc târguri de antichităţi. Acolo fac schimb cu alţi colecţionari, dar şi investesc în piese noi, pe care nu le am. Mărturisesc că pensia nu-mi ajunge pentru pasiunea mea", spune destins Ioan Buzăţelu.

Are peste 20.000 de volume de carte cumpărată din fonduri proprii şi aproximativ 40.000 de piese de numismatică, bancnote şi monede, carte rară, ziare, reviste, vederi, documente. Deţine nu mai puţin de 50 de clasoare pline cu bancnote din toată lumea, unele de mare valoare.

Nu a făcut niciodată o evaluare a banilor pe care i-ar câştiga uşor dacă ar vinde toate aceste lucruri din simplul motiv că nu s-a gândit vreodată să se despartă de ele. Din motive lesne de înţeles, toate aceste obiecte nu le ţine acasă.

„Dacă nu le-aş avea pe toate acestea, aş fi un om sfârşit", spune Ioan Buzăţelu. Din activitatea de anticariat nu s-a îmbogăţit, ci a făcut-o mai mult dintr-o îndatorire, pentru a încerca să-i apropie pe focşăneni, pe cei tineri în special, de lectură.

Scriitorul său preferat este Mihai Eminescu. Pe marele poet şi jurnalist nu doar l-a citit, ci l-a studiat pur şi simplu. Are toate cele 11 volume ale lui Eminescu editate de Titu Maiorescu şi a  avut privilegiul să-i citesc manuscrisele.
 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite