Codul Portocaliu de viscol bagă autorităţile din Vrancea în alertă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În intervalul 16 ianuarie, ora 20.00 – 17 ianuarie, ora 20.00, vremea se va înrăutăţi considerabil. Astfel, temporar, viscolul va fi puternic, iar viteza vântului la rafală va depăşi 70...80 km/h. Zăpada va fi troienită şi vizibilitatea se va reduce sub 50 m.

Avertizarea a fost adusă la cunoştinţa membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea şi transmisă tuturor comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă de la nivelul judeţului. Pentru a putea lua măsurile preventive, în scopul limitării efectelor negative şi a avertizării operative a populaţiei în eventualitatea apariţiei unor situaţii de urgenţă, s-a dispus instituirea serviciului de permanenţă la sediul primăriilor.

Totodată, se va avea în vedere monitorizarea permanentă şi cu maximă atenţie a situaţiei existente, pregătirea şi verificarea forţelor şi mijloacelor pentru intervenţie, cât şi verificarea şi asigurarea stării de funcţionalitate a sistemelor de avertizare şi alarmare.

În cadrul şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă care a avut loc vineri, 15 ianuarie a.c., la care au participat şi membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea de la sediul Instituţiei Prefectului, în sistem videoconferinţă, s-au dispus măsurile necesar a fi aplicate ca urmare a fenomenelor meteo prognozate.

Având în vedere prognoza meteo pentru perioada imediat următoare, Prefectul Judeţului Vrancea, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a solicitat primarilor, în calitatea lor de preşedinţi ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, să dispună la nivelul unităţilor administrativ teritoriale toate măsurile necesare ce se impun pentru prevenirea tuturor situaţiilor de urgenţă ce s-ar putea manifesta, şi, în special, pentru apărarea vieţii oamenilor.

Totodată, în ceea ce priveşte persoanele care urmează tratament cu dializă, s-a dispus aducerea, încă din seara zilei de sâmbătă, 16 ianuarie a.c., din zonele unde se pot manifesta cu preponderenţă fenomenele meteo prognozate, a celor care trebuie să urmeze acest tratament în cursul zilei de luni, pentru a evita posibile întârzieri sau dificultăţi în privinţa transportului de la localităţile de domiciliu la centrul specializat din municipiul Focşani.

Prefectul Judeţului Vrancea solicită cetăţenilor, proprietarilor de imobile, administratorilor acestora, precum şi asociaţiilor de locatari ca în această perioadă în care s-au prognozat fenomene meteo specifice iernii, să înlăture zăpada de pe trotuarele din faţa imobilelor, locuinţelor, spaţiilor comerciale.

Pentru siguranţa cetăţenilor, recomandăm să se evite pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, dar, dacă, totuşi, deplasarea este necesară, să se informeze în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate. Înainte de plecare, să se asigure că sistemul de încălzire funcţionează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate  corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).

Este important să se urmărească la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor centrale şi locale.

Problemele sau situaţiile deosebite generate de fenomenele meteo extreme se vor comunica în timp operativ la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Vrancea, telefon 112 sau 0237 611212, aici fiind activat Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiilor.

De asemenea, pentru a vă informa asupra stării drumurilor, cetăţenii pot apela: pentru drumurile naţionale nr. 021.9360 sau tel verde 0800.800301, iar pentru drumurile judeţene, în perioada manifestării fenomenelor meteo prognozate prin codul portocaliu, la ISU Vrancea – 0237.611212.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite