VIDEO Paradele de 23 august, mândria lui Ceauşescu. Amintiri din Epoca de Aur: „Eram luaţi din fabrică, împărţiţi pe grupuri şi aliniaţi pentru paradă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe data de 23 august în perioada comunistau se organizau manifestaţii stradale grandioase
Pe data de 23 august în perioada comunistau se organizau manifestaţii stradale grandioase

Oltenii trecuţi de prima tinereţe au depănat astăzi amintiri din epoca gloriosului partid. Oamenii au declarat că înainte de revoluţie în fiecare an pe data de 23 august aveau loc repetiţii pentru spectacolele îndrăgite de Ceuşescu.

În epoca comunistă, ziua de 23 august era Ziua Naţională a Românilor, iar toată lumea sărbătoarea cu ample manifestări în toată ţara. „Purtam pancarte uriaşe pe stradă, iar în Bucureşti tovarăşul şi soţia Elena urmăreau totul de la tribune. Ziele de 23 şi 24 august erau libere. 

„Partidul Ceauşescu” sau „ Stima noastră şi mândria, Ceauşescu, România” , erau lozincile cel mai des auzite pe stradă. Imediat după revoluţie nu s-a mai sărbătorit ziua de 23 august ”, îşi aminteşte Tudora Cojocaru, în vârstă de 80 de ani.

Oltenii îşi aduc aminte că pe data de 23 august toată ziua răsunau cântece patriotice şi lozinici care îi preaslăveau pe soţii Ceauşescu. „Şoimi ai patriei, pioniri sau munictori îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, cu toţii eram pe stradă la defilare. Îmi aduc aminte că eram luaţi din fabrică, împărţiţi pe grupuri şi aliniaţi pentru paradă. Erau reguli stricte şi nimeni nu trebuia să le încalce”, îşi aduce aminte Ilie Iovan.

 Craiovenii au mai povestit că imediat după terminarea demonstraţilor începea adevărata petrecere. „Pe drum erau tonete cu mici, eugenii şi Pepsi. 23 august în momentul de faţă este o zi ca oricare alta”, a mai povestit un craiovean.  

    

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite