Soții care au murit intoxicați cu insecticid cumpăraseră spray-ul din comerț. Avertismentul specialiștilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tragedia din Craiova a șocat o țară întreagă. Specialiștii spun că insecticidele cu aerosol pe care oamenii le folosesc pentru a scăpa, în special, de muște și țânțari pot fi extrem de periculoase. „Vaporii inhalați pot duce la deces", avertizează aceștia.

„Vaporii inhalați pot duce la deces", avertizează specialiștii FOTO Shutterstock
„Vaporii inhalați pot duce la deces", avertizează specialiștii FOTO Shutterstock

Un bărbat și o femeie au murit la Spitalul de Urgență din Craiova după ce au pulverizat prin dormitor cu spray împotriva insectelor. Cei doi au fost găsiți în stare gravă de către fiica lor. Se pare că în cursul nopții femeia ar fi început să se simtă rău și chiar ar fi vomitat. Dimineața, soții erau deja aproape inconștienți. Fiica i-a dus imediat la spital, iar medicii au stabilit că ambii pacienți erau intoxicați.

În UPU 2, cei doi pacienți au ajuns cu stare generală foarte gravă, cu alterarea stării de conștiență, instabili respirator si hemodinamic, la care s-a suspicionat intoxicație cu substanță necunoscută, cel mai probabil un insecticid. S-au efectuat investigații de urgență, au primit îngrijiri si tratament complex de terapie intensiva de urgență", au menționat reprezentanții Spitalului Județean de Urgență din Craiova într-un comunicat de presă.

Toate eforturile medicilor au fost în zadar. Bărbatul, in vârsta de 63 de ani, a decedat în Unitatea de Primiri Urgență, iar soția sa, în vârsta de 57 de ani, a murit câteva ore mai târziu.

Ce au găsit polițiștii în camera soților

Cei doi soți erau din comuna doljeană Sopot, dar  locuiau de ceva vreme în Craiova, într-o casă de la marginea orașului. Vecinii spun că dormitorul acestora era destul de mic, nu avea nici măcar 10 metri pătrați.

„Probabil, nu au aerisit cum trebuie. Asta ar fi singura explicație. Nu ne vine să credem ce s-a întâmplat. Erau oameni în putere. Cum să moară amândoi?", au spus șocați vecinii.

Imediat după tragedie, polițiștii au început cercetările și au găsit în camera unde se aflau bărbatul și femeia un spray universal pe care oamenii îl cumpăraseră din comerț.

„În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că, în seara de 24 iulie a.c., cei doi ar fi pulverizat în camera de dormit un spray împotriva insectelor, simţindu-se rău peste noapte, iar în dimineaţa de 25 iulie a.c., dat fiind faptul că starea acestora s-a agravat, fiica lor a solicitat sprijinul ambulanţei, în vederea acordării de îngrijiri medicale”, au transmis reprezentanții IPJ Dolj, într-un comunicat de presă.

Substanțe extrem de periculoase

Insecticidele cu aerosol pot fi extrem de periculoase, spun specialiștii. Conform producătorului, spray-ul folosit de cei doi craioveni este un insecticid universal cu aerosol cu un spectru larg: „Acționează în numai câteva secunde împotriva tuturor insectelor zburătoare (țânțari de orice fel, viespi, molii, muște, etc), insecte mergătoare / târâtoare  cum ar fi: furnici, purici, gândaci negri, gândaci de bucătărie, păianjeni, ploșnițe sau căpușe".

„Pentru un spațiu de 25 metri cubi, pulverizați rapid, mișcând mâna stânga-dreapta timp de mai multe secunde, apoi așteptați 15 minute, după care aerisiți", se arată în prospectul produsului.

Insecticidele folosite inadecvat, în doze mari, pot duce la deces

Medicii avertizează că folosirea inadecvată a unor astfel de insecticide este extrem de periculoasă și poate duce chiar la deces, așa cum s-a întâmplat în cazul de față.

„Insecticidele folosite inadecvat, în doze mari. fără ca spațiul în care au fost pulverizate să fie bine aerisit, pot duce la intoxicații, fie pe cale respiratorie, fie pe cale digestivă sau cutanată, care evoluează prost și de cele mai multe ori se încheie cu decesul pacienților. De aceea, este bine ca atunci când se folosește un astfel de insecticid cel care îl folosește să fie în cunoștiință de cauză și să îl utilizeze așa cum sunt recomandările… Trebuie să înțelegem că aceste insecticide conțin substanțe care sunt extrem de periculoase și toxice pentru toată lumea", a declarat Cristina Geormăneanu, medic SMURD.

Nu este prima dată când medicii se confruntă cu astfel de situații tragice.  

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite