Socialistul Ferdinand Lasalle, ucis în urma unui duel cu Ion Racoviţă. Tragedia a fost provocată de o domnişoară bavareză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ferdinand Lasalle a fost ucis în urma unui duel
Ferdinand Lasalle a fost ucis în urma unui duel

Cunoscutul socialist Ferdinand Lasalle a fost ucis la mijlocul secolului al-XIX-lea  în urma unui duel care a avut loc într-o pădure de lângă Geneva. A fost împuşcat de tânărul român Ion Racoviţă.

Ferdinand Lasalle a fost ucis pentru o dominşoară bavareză în vârstă de 20 de ani. Ion Racoviţă a pus ochii pe frumoasa Elena von Donniges, iar cei doi au început o frumoasă poveste de dragoste. Băiatul era un tânăr chipeş din Oltenia care era mai tot timpul prezent în saloanele înaltei societăţi. 

După câteva luni de relaţie cu tânăra bavareză a cerut-o de soţie, însă acesta l-a respins spunându-i  că dacă nu va îndrăgosti de nimeni sau nu va ajunge actriţă, el va fi în cele din urmă alesul. „Ion Racoviţă a fost rudă cu Theodor Aman şi Alexandru Aman. Orbit de dragoste, tânărul l-a ucis pe socialistul Ferdinand Lassalle. Era un tânăr chipeş din Oltenia, student la Drept, mai tot timpul prezent în saloanele înaltei societăţi. Elena von Donniges s-a lăsat imediat fermecată de acesta şi au începuts să se întâlnească”, a povestit Toma Rădulescu, istoric.

Logodită de mamă cu un colonel italian

Elena von Donniges era logodită cu un colonel italian în vârstă de 42 de ani. Mama ei îl cunoscuse în Italia, iar imediat între cei doi a început o poveste de dragoste. Pentru a ascunde legătura l-a prezentat în faţa soţului ca fiind îndrăgosit nebuneşte de Elena.

Despărţire furtunoasă de colonelul Italian

Elena von Donniges nu a vrut să accepte mariajul cu colonelul Italian de 42 de ani, iar în cele din urmă cei doi s-au despărţit. Nu a avut, însă curajul să îi înapoieze inelul de logodnă. Elena von Donniges a aflat întâmplător de un anume ziarist Ferdinand Lassalle. Teoriile lui erau mai tot timpul pe buzele aristocraţilor, care nu îl luau în seamă dintr-un singur motiv: era evreu. „'Elena l-a întrebat chiar pe Ion Racoviţă despre Lassalle. Tânărul i-a răspuns sec că este un personaj care nu va ajunge niciodată în societatea noastră. Soarta a făcut ca Elena şi Lassalle să se întâlnească în casa unei cunoştinţe comune. Cei doi s-au plăcut imediat”, a mai spus Toma Rădulescu.

Ion Racoviţă a aflat chiar de la iubita lui că s-a îndrăgosit nebuneşte de la Ferdinand Lassalle. Elena von  Donniges a spus că dacă acesta  o va cere de soţie va fi a lui, căci pentru ea era bărbatul perfect.
 
Ion Racoviţă l-a provocat pe Ferdinand Lassalle la un duel într-o poiană din  pădurea de la Carouge, de lângă Geneva. „S-a făcut schimbul de pistoale şi numărătoarea paşilor, apoi s-a numărat până la trei. Racoviţă l-a lovit pe Lassalle în piept, străpungându-i plămânul stâng, iar acesta a decedat”, a mai spus Toma Rădulescu.
 
Frumoasa Elena von Donniges s-a măritat în cele din urmă cu Ion Racoviţă, însă în decembrie 1865 acesta decedat. Nu se ştie dacă a avut tuberculoză sau a fost asasiant.  
 


 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite