Lovitură pentru pepenii de Dăbuleni. Lubeniţele au fost ciuruite de grindină, iar agricultorii se roagă să îşi recupereze investiţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pepenii de Dăbuleni au fost ciuruiţi de grindină
Pepenii de Dăbuleni au fost ciuruiţi de grindină

Grindina a lăsat urme adânci în patria lubeniţelor în oraşul Dăbuleni. Agricultorii privesc descumpăniţi la pepenii verzi care au fost ciuruiţi de grindină.

Celebrii pepeni de Dăbuleni au fost loviţi puternic de gheaţă, iar acum o parte din recoltă nu mai poate fi vândută la piaţă. Agricultorii au fost nevoiţi să folosească tratamente pentru a putea mai salva cât de cât producţia.

„Acesta este situaţia în momentul de faţă şi nu avem ce să facem. Unii pepeni verzi s-au deformat din cauza frigului şi nu mai pot fi vânduţi. În unele zone din cauza grindinei au fost distruse hectare întregi, iar acum un singur lucru pot să spun: lubeniţa de Dăbuleni o să apară anul acesta mult mai târziu pe piaţă. Cel mai probabil prima recoltă va fi la sfârşitul acestei luni. Preţul cu siguranţă va fi la fel ca şi anul trecut, dar important este să ne scoatem măcar investiţia. Pentru că am fost nevoiţi să folosim mai multe tratamente am cheltuit şi mai mulţi bani“, a  spus Gabriel Ciurea din oraşul Dăbuleni.

pepeni

Unii agricultori din Dăbuleni au povestit că 50% din producţia de anul acesta a fost ciuruită de grindină. „Păi noi ar fi trebuit să avem deja pepeni pe piaţă, dar pentru că vremea a fost cum a fost nu s-a putut. Am aruncat o parte din producţie. Era ciuruită de gheaţă şi nu avea sens să o scoatem pe piaţă. Dacă nu o să reuşim să ne scoatem investiţia trebuie să plecăm la muncă în Anglia. Avem datorii la bănci şi trebuie să le acoperim cumva“, a povestit un localnic din Dăbuleni.

VIDEO

Celebrii pepeni de Dăbuleni au fost ciuruiţi de grindină  

Dăbuleniul este recunoscut în toată ţara ca „patria lubeniţelor". Fiecare cetăţean din partea locului este producător, iar câţiva localnici s-au îmbogăţit din vânzarea pepenilor verzi. 

pepeni

Pepenii de Dăbuleni sunt marcă înregistrată la OSIM din anul 2012. „Noi suntem la mâna naturii, aşa că nu avem ce să facem. În luna aprilie a dat grindină şi gata, s-a dus o mare parte din producţia de lubeniţă. Este posibil să mai avem parte de astfel de fenomene, iar vestiţii pepeni de Dăbuleni să fie distruşi în proporţie de 100%. Din păcate, tot mai mulţi samsari se folosesc de numele nostru să vândă pepeni verzi de import ca şi cum ar fi de Dăbuleni“, a povestit Oprea Gorgota.

pepeni

       

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite