FOTO Povestea soţilor din Craiova care au reuşit să-i impresioneze şi pe americanii cu mobilierul lor pictat: „Totul este original şi lucrat manual“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rodica şi Viorel Dîlganu sunt doi soţi din Craiova care în urmă cu 10 ani au demarat o mică afacere cu obiecte de mobilier cărora au vrut să le confere strălucirea de altă dată. Obiectele au ajuns să fie apreciate în ţară şi în străinătate, iar unele au ajuns la Washington sau în Palestina.

Toate elementele de mobilier realizate de soţii Dîlganu sunt unicat şi ajung în casele clienţilor atât din ţară, cât şi din străinătate. Rodica este cea care personalizează fiecare obiect, după cerinţele cumpărătorului, iar Viorel este cel care dă viaţă lemnului. Ce doi soţi din Craiova au demarat o mică afacere în urmă cu 10 ani, iar acum se bucură de succes.

„În urmă cu 10 ani am început să pictez mobilă, dar cea realizată de soţul meu, însă de pictat pictam încă din copilărie. Mi-au plăcut întotdeauna mobilierul vechi săsesc, însă nu încerc să copiez pentru că după cum se vede pictura mea este diferită decât cea săsească, modelel de acolo se pot reproduce foarte uşor, dar vreau să fie stilul meu decât cel săsesc, iar totul să fie original. Pictura este luminoasă, clară şi nu foarte încărcată, dar asta depinde de cererea clientului pentru că sunt clienţi care îşi doresc o pictură încărcată. În urmă cu 10 ani şi eu şi soţul ne gândeam că ar fi plăcut să vedem în casele românilor piese de mobilier care erau odată la mare preţ şi care se transimteau din generaţie în generaţie. Când vezi într-o cameră un şervet lucrat, o ie veche, un covor oltenesc, dar şi o piese de mobilier pictat cu siguranţă îţi dau sentimentul că eşti acasă. Pictura noastră este unicată şi face parte din istoria noastră şi arta tradiţională. Avem piese care ne-au fost cerute şi au ajuns şi peste hotare, iar meseria mea de profesor de engleză m-a ajutat foarte mult. Mobilierul nostru pictat şi realizat de noi doi a ajuns în Belgia, Italia, Franţa, dar avem şi tăviţe care au ajuns prin intermediul unui meşter în Washington în Statele Unite şi avem şi piese mai mici de mobilier cum sunt bolurile care au ajuns şi în Palestina“, a povestit Rodica Dîlganu.

Soţii Dîlganu din Craiova au început să realizeze mobilă pictată în urmă cu 10 ani

Rodica Dîlganu pictează de 10 ani mobilier, iar obiectele sunt apreciate atât în ţară, dar şi în străinătate 

„Lemnul trebuie tratat cu fineţe“

Românii sunt tot mai mult atraşi de rustic şi tradiţional şi au început să facă schimbări şi în materie de mobilier. La modă este ai în casă o ladă de zestre sau o masă cu maci roşii pictată manual. Soţii Dîlganu sunt cei care reuşesc să scoată adevărate opere de artă lucrând împreună în micul atelier amenjat în curtea casei.

„Lemnul trebuie tratat cu mare fineţe pentru că face parte din sufletul românilor şi doar aşa putem realiza ceva dacă îl tratăm cu blândeţe şi cu maximă responsabilitate. Eu fac toată munca brută, iar după ce lemnul este pregătit din toate punctele de vedere o să ajungă exact ca mobilierul pictat de soţia mea. Tot ce realizăm noi este manual şi implică foarte multă muncă fizică, implică multă răbdare, dar şi multă pasiune. În momentul în care am o ideea trebuie să ştiţi că pleacă de la scândura brută până la produsul final, iar după îl dau mai departe pe mâinile soţiei care îl înobilează şi face minuni. La început a fost foarte greu pentru că nu am avut mare încredere, dar partenera mea de viaţă mi-a dat multă încredere, iar munca în echipă este cea mai bună, este imbatabilă şi o recomand tuturor. Mobilierul pictat ar trebui să se răgăsească dacă ar fi posibil în casa fiecărui român pentru că ne reprezintă este ceva care este al nostru şi de ce nu să ducem tradiţia mai departe şi să arătăm că suntem români“, a precizat Viorel Dîlganu.

Imagine indisponibilă

Toate obiectele realizate de soţii Dîlganu sunt lucrate manual

Singura dorinţă a celor doi artişti din Craiova este ca acest meşteşug să nu se piardă, şi să îi înveţe pe cei tineri, să ăl ducă mai departe. „În primul rând eu sunt patriot sunt naţionalist şi îmi doresc să duc mai departe acest meşteşug . Vreau să învăţ pe altcineva ca să poată să ducă această tradiţie mai departe, iar atunci cu siguranţă o să fie satisfacţia cea mai mare. Să ştiţi că este foarte greu, iar pentru un mobilier poţi să lucrezi şi o lună“ , a mai spus Viorel Dîlganu.

Imagine indisponibilă

Mobilierul pictat de soţii Dîlganu nu este scump, iar pentru un scaun pictat manual doritorii vor plăti 100 de lei, iar pentru o masă cu maci roşii trebuie să achite 400 de lei.     

Imagine indisponibilă

  

  

CraiovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite