Din iadul unui alcoolic: „Visam să mor într-un butoi cu bere“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maria a reuşit să renunţe la băutură după un calvar care i-a răpit mai bine de jumătate din viaţă. Craioveanca, în vârstă de 40 de ani, povesteşte că a vrut de multe ori să-şi pună capăt zilelor, din cauza băuturii. A învins însă în lupta cu alcoolismul şi acum îi ajută pe alţii.

Blestemul băuturii era în familie: părinţii Mariei erau şi ei alcoolici. Ea s-a îmbătat pentru prima dată la şase ani, cu must, crunt. În loc să o certe, ai ei s-au amuzat văzând-o cum i se împleticesc picioarele. În timpul liceului, ajunsese să fie prima care se îmbăta pe la petreceri, mult înaintea băieţilor. Îşi invidia însă colegii care reuşeau să tragă şi câteva ore de o sticlă de bere. „Ajunsesem o epavă. Nu-mi venea să cred că am cu adevărat o problemă şi că am nevoie de ajutor. Nu mă gândeam că alcoolul chiar îmi poate distruge viaţa. Din păcate, nu mi-am dat seama că îmi făceam rău singură“, povesteşte craioveanca.


„E foarte greu să te opreşti, crezi că te poţi controla“


În iadul lui personal, fiecare alcoolic e singur: Maria ajunsese să simtă că nimeni nu o înţelege cu adevărat, că toţi cei din jurul ei vor să-i facă rău. „Îmi era teamă să recunosc că sunt alcoolică. Visam să mor într-un butoi plin cu bere. Recunosc că am vrut să mă sinucid. În momentele de luciditate, îmi dădeam seama că viaţa mea este un calvar şi că trebuie să fac ceva să opresc visul urât. Atunci credeam că cea mai bună soluţie este să îmi pun capăt zilelor.  Când mergeam cu soţul la o petrecere şi reuşeam să nu mă îmbăt, eram foarte fericită. Veneam însă acasă şi mă refugiam iar în alcool. Este greu să te opreşti: crezi că te poţi controla, dar este doar o iluzie“, spune Maria. A avut apoi şansa să cunoască un om care a ajutat-o să renunţe la alcool. A venit la ea, s-a prezentat şi s-a confesat scurt: „Sunt alcoolic“. Maria spune că atunci a simţit că Dumnezeu şi-a îndreptat privirea către ea. „Am mers în America, de unde era el, şi am rămas câteva luni acolo. Am mers la Alcoolici Anonimi şi am reuşit să mă împac încet, încet cu mine. Am urmat un program acolo şi am văzut că există viaţă şi fără alcool. Am simţit o bucurie imensă când am spus pentru prima dată NU unui pahar de băutură. Îmi venea să spun tuturor ce am făcut eu. Deşi poate pentru unii nu părea un lucru măreţ, pentru mine era totul“, mărturiseşte craioveanca. Acum, fiecare an fără băutură îl sărbătoreşte cu un tort: e a doua ei zi de naştere. Din păcate, spune Maria, cei mai mulţi nu ştiu că şi în Craiova există o asociaţie Alcoolici Anonimi. A fost deschisă în urmă cu 12 ani şi funcţionează în sediul Liceului Nicolae Titulescu.
„Pentru un alcoolic, un pahar este prea mult, iar o mie nu sunt de ajuns.În cadrul programului pe care îl desfăşurăm, învăţăm lucruri despre alcoolism şi despre noi înşine. Ne uneşte o problemă comună: băutura. Totul se desfăşoară sub protecţia anonimatului. Cine nu vrea, nu îşi dezvăluie identitatea“, a precizat Maria.


ALL-Anon pentru familiile alcoolicilor


În prezent, Maria îşi dedică timpul ajutorării alcoolicilor, dar şi rudelor acestora. „Cert este că şi cei care fac parte din viaţa alcoolicilor au de suferit. Le putem oferi sprijin şi îi puteam ajuta să depăşească mai uşor trauma prin care şi ei trec, la rândul lor“, a mai spus femeia. Cei care vor să se adreseze Asociaţiei Alcoolici Anonimi o pot face în zilele de luni, marţi, joi şi vineri, între orele 18.30 şi 20.30, sau pot suna la numărul de telefon 0744.97.43.73.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite