Craiova: Oltenii se pregătesc trup şi suflet să primească Paştele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Catedrala Mitropolitană „Sf. Dumitru“ din Craiova, la denie
Catedrala Mitropolitană „Sf. Dumitru“ din Craiova, la denie

Săptămâna Patimilor aduce oamenii în biserici seară de seară, după ora 18.00, pentru Denii, netezindu-le calea spre momentul sfânt al Învierii Domnului.

După Duminica Floriilor, în care a fost dezlegare la peşte, postul este tot mai aspru. Sunt zilele în care, potrivit bătrânilor de la sate, crescuţi cu frica de Dumnezeu,  oamenii trebuie să îşi hrănească sufletul şi să se întărească pentru Vinerea neagră, când ar fi bine să se renunţe la alimente.

În această seară, mâine şi miercuri, la Denii, credincioşii sunt pregătiţi pentru Cina Cea de Taină şi Răstignirea Domnului, cu Slujba Prohodului şi înconjurarea bisericilor cu Sfântul Epitaf. „Este săptămâna în care trebuie să rămânem departe de tot ce am făcut rău, să realizăm că binele făcut de noi se răsfrânge asupra vieţii noastre, a casei şi familiei“, mărturiseşte preotul Sever Negrescu de la Eşelniţa.

Se deschid cerurile

Miercuri seara sau joi dimineaţa, după cum e obiceiul fiecărui loc în parte, oltenii aprind focuri în curţile caselor, lângă care aşează un scaun şi o masă pe care pun o cană cu apă şi colaci. Obiceiul practicat în mai toată regiunea vorbeşte despre legătura dintre cei vii şi morţi, despre deschiderea cerurilor şi venirea spiritelor pe pământ până la Înălţare.

Copiii îşi pregătesc de pe acum colindul de joi, când merg din casă în casă cu „joimărica“ şi se bucură să adune ouă de toate culorile. „Joimărica semnifica o zână care le pedepsea pe fetele leneşe care nu-şi terminau de cusut cămăşile sau de tors lână până la Paşte“, spune Nicolae Dumitru, referent în cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite