Craiova: Angela Popa este librarul care dă tonul petrecerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A lucrat vreme de-un sfert de veac la Universitatea din Craiova, în mijlocul cărţilor, dar nu şi-a uitat niciodată prima dragoste, muzica populară, cântând şi acum la nunţi.

Angela Popa povesteşte că bunicul a fost cel care i-a insuflat dragostea pentru muzică. Născută în Mozna, sat în care tradiţiile sunt păstrate cu sfinţenie, solista mărturiseşte că ograda în care a crescut răsuna de cântecele sale şi că vecinii erau fascinaţi de vocea cu care a fost a fost înzestrată. „La cinci ani, cântam toată ziua «Şi-am trecut, lume, prin tine şi n-am aflat niciun bine». Versurile astea au rămas ca o doctorie pentru sufletul meu“, mărturiseşte Angela.


Chemată să cânte chiar şi în Moldova


După ce a terminat şcoala generală în localitatea natală, Angela a plecat în comuna Pleniţa, unde s-a înscris la un liceu cu profil uman. După absolvire, a revenit în satul copilăriei şi s-a angajat ca profesor suplinitor de istorie şi geografie. „Am îndrăgit copiii, mi-a plăcut să studiez, să transmit ceea ce am învăţat. În casa mea sunt cărţi în loc de bibelouri“, spune interpreta. Chiar dacă petrecea la catedră cea mai mare parte a zilei, Angela nu a abandonat muzica. Cu timpul, vestea că este talentată s-a răspândit, iar concursurile la care a participat i-au atras simpatia publicului, astfel că solista era chemată să cânte la numeroase evenimente. „Mergeam la spectacole din Dolj până-n Moldova. Câştigam destul de bine, aveam şi câte trei nunţi pe zi. Făceam faţă tocmai pentru că muzica era averea mea cea mai de preţ“, îşi aminteşte olteanca. După câţiva ani în care a predat elevilor, s-a reorientat, angajându-se la grădiniţă. Cât timp a fost educatoare, Angela spune că s-a dedicat micuţilor, pe care i-a tratat ca pe propriii copii. A venit apoi în Bănie, oraşul unde avea să se perfecţioneze ca artist. S-a înscris la Şcoala Populară de Artă şi Meserii Cornetti, unde specialiştii au instruit-o în domeniul muzicii. A participat, totodată, la concursul pentru postul de librar organizat de Universitatea din Craiova, pe care a reuşit să-l câştige.


Prima pe listă la admiterea în facultate


După câţiva ani, a luat hotătârea să se înscrie la Facultatea de Drept. A intrat cu nota 10. „Împlinisem 33 de ani, dar faptul că aveam o vârstă mai mare decât colegii mei nu m-a descurajat. Din contră, am luptat cu mai mare patimă. M-am ambiţionat tocmai pentru că, odată ce încep un lucru, vreau să-l fac foarte bine“, explică solista, care, de-a lungul carierei, a urcat pe scenă alături de mari nume ale muzicii populare româneşti, precum Ion Dolănescu şi Nicolae Furdui Iancu.

Întrebări şi răspunsuri
Cine v-a compus textele melodiilor?

Multe dintre cântecele pe care le-am interpretat sunt creaţii proprii. De exemplu, „Nu e rău ca să fii bun“ şi „Nu mor caii când vor câinii“, melodii pe care oamenii le ascultă cu mare plăcere. Am scos şi un CD, îl pregătesc acum pe al doilea.
I-a afectat criza pe artişti?

Spectacole nu mai sunt ca altădată, însă eu mă bucur că încă am solicitări. Recent am venit de la o nuntă din Iaşi. Este criză, însă eu accept să merg la petreceri din dragoste, accept orice sumă. Aşa am făcut dintotdeauna.

Ce-i place:
„Îndrăgesc animalele şi păsările, sunt foarte ataşată de flori, printre care simt că mă vindec de toate bolile. Am acasă opt pechinezi şi o pisică. Ei sunt cei mai buni prieteni ai mei.“
Ce nu-i place:
„Mă întristează să văd că oamenii sunt tot mai săraci şi că devin mai răutăcioşi tocmai din cauza lipsurilor. Asta mă doare cel mai mult.“

Profil

NĂSCUTĂ: 28 iunie 1955, comuna Brabova, judeţul Dolj.
STUDII: Liceul Teoretic din Pleniţa; Şcoala Populară de Artă şi Meserii Cornetti, Craiova; Facultatea de Drept, Craiova.
EXPERIENŢĂ: A lucrat 25 de ani ca librar la Universitatea din Craiova.

Craiova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite